Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po druhej dávke vakcíny sa covidom nakazilo veľmi málo Čechov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po podaní prvej dávky vakcíny sa v Česku nakazilo 21.774 ľudí.

Praha 19. júna (TASR) - Po poddaní druhej dávky vakcíny proti koronavírusu sa v Česku ochorením COVID-19 nakazilo len veľmi málo ľudí. Informoval o tom v sobotu portál Novinky.cz.

Podľa údajov českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) malo pozitívny test na koronavírus v Česku len 3792 plne zaočkovaných ľudí, čo predstavuje iba 0,18 percenta zo všetkých ľudí zaočkovaných oboma dávkami vakcíny. Približne polovica z týchto ľudí sa covidom nakazila necelé dva týždne po podaní druhej dávky vakcíny, teda skôr ako si stihli vybudovať plnú imunitu.

Príznaky ochorenia sa pritom objavili len u približne 800 pacientov. S ľahkým priebehom choroby hospitalizovali 530 z nich a vážny priebeh ochorenia malo 269 ľudí. Väčšinou išlo o veľmi starých ľudí alebo osoby trpiace nejakým vážnym ochorením, pre ktoré sa im po podaní vakcíny nestihlo v tele vytvoriť dostatočné množstvo protilátok.

Po podaní prvej dávky vakcíny sa v Česku nakazilo 21.774 ľudí. Viac ako 80 percent z nich sa nakazilo do 21 dní po podaní prvej dávky. Zhruba u jednej pätiny týchto nakazených sa príznaky prejavili už v prvom týždni po očkovaní, čo znamená, že sa infikovali zrejme ešte pred podaním vakcíny.

Portál Novinky.cz uvádza, že v Česku bolo do štvrtka zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny 4,7 milióna ľudí, čo predstavuje takmer 44 percent obyvateľstva. Ďalších asi 744.000 ľudí čaká na termín očkovania. O očkovanie proti koronavírusu teda prejavilo záujem viac ako 50 percent obyvateľov Česka. Obama dávkami vakcíny zatiaľ v krajine zaočkovali takmer 2,1 milióna ľudí.