Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Česko bojuje s veľkou vodou, hlásia minimálne päť obetí

Silné dažde spôsobili záplavy v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Českej republike. Foto: TASR/AP Photo

V Prahe prijali prísne bezpečnostné opatrenia, na mnohých miestach museli evakuovať obyvateľov.

Praha 3. júna (TASR) - Povodne v Českej republike si vyžiadali už najmenej päť obetí, pričom ďalších niekoľko osôb je nezvestných. Oznámila to dnes hovorkyňa polície ČR, ktorú citoval server Mediafaxnews.

Dvaja ľudia - muž so ženou - zomreli v stredočeskej obci Třebenice neďaleko Slapskej priehrady, keď ich zavalila chatka, s ktorou sa odtrhol rozmočený svah.

Po jednej obeti hlásia zo severočeského Nového Města nad Metují, z Trutnova a z okresu Benešov v stredných Čechách.

Polícia okrem toho pátra po troch nezvestných vodákoch, ktorí sa stratili počas riskantného splavovania rozbúrených riek. Jeden muž zmizol pri splave rozvodnej Úslavy neďaleko Plzne a dvaja ďalší na rieke Berounka. Pátranie po nezvestných v súčasnosti znemožňuje povodňová voda.

Podľa informácií Českého rozhlasu hasiči počas nedele a v noci nadnes evakuovali z oblastí ohrozených záplavami takmer 3000 ľudí, polovicu z nich predstavujú obyvatelia Stredočeského kraja.

Kvôli záplavám museli uzavrieť vyše 150 cestných úsekov a 14 železničných tratí, prevažne v stredných a južných Čechách.

Počas noci museli evakuovať aj niektoré oblasti Prahy v štvrtiach Zbraslav a Modřany, pričom v českej metropole museli výrazne obmedziť prevádzku metra a električiek. V pražskej zoo evakuovali takmer všetky zvieratá z dolnej časti areálu.

Situácia je stále kritická hlavne na dolných a stredných tokoch riek, ktoré stále stúpajú, zatiaľ čo na horných už dochádza k poklesu vodnej hladiny. Pokračujúce zrážky hlásia prakticky z celého územia ČR a ich ustávanie sa očakáva až vo večerných hodinách.

Extrémne povodňové ohrozenie zostáva na dvoch miestach v stredných Čechách: na rieke Výrovke v Plaňanoch a na Mrline v obci Vestec. Tretí povodňový stupeň dnes ráno pretrvával na približne 50 lokalitách. Podľa hydrológov má dnes popoludní kulminovať Vltava v Prahe a Berounka v obci Zbečno pri Rakovníku. Až 10,8 metra má v utorok dosiahnuť hladina Labe v Ústeckom kraji.

Cestári už uzavreli desiatky ciest prvej triedy predovšetkým v Juhočeskom a Stredočeskom kraji



Českí hydrológovia predpokladajú, že výška hladín jednotlivých riek bude kulminovať v priebehu dnešného večera alebo v noci z pondelka na utorok. Kulminácia pritom môže trvať dva až tri dni. Najhoršia situácia je v Juhočeskom kraji, informoval webový portál iDnes.cz.

Voda pretrhla provizórnu hrádzu na rybníku Jordán v Tábore a preteká aj hrádza priehrady v Husinci. Hasiči v obci evakuovali zhruba 70 ľudí. V Královohradeckom kraji by Labe mala kulminovať dnes v skorých ranných hodinách. V Ústí nad Labem sa kulminácia očakáva až v noci z utorka na stredu.

Cestári už uzavreli desiatky ciest prvej triedy predovšetkým v Juhočeskom a Stredočeskom kraji. Ďalšie uzávierky sú na 120 cestách druhej a tretej triedy po celej republike. Extrémny stupeň nebezpečenstva platí do odvolania v deviatich krajoch: Pražskom, Stredočeskom, Karlovarskom, Plzenskom, Juhočeskom, Královohradeckom, Libereckom, Ústeckom a Juhomoravskom.

Situácia v Prahe je závislá od toho, aký objem vody bude schopná zadržať Vltavská kaskáda. Metropola vyhlásila stav nebezpečenstva, obmedzí sa prevádzka individuálnej i mestskej hromadnej dopravy. Na mnohých miestach museli evakuovať obyvateľov. V nedeľu krátko popoludní pražský dopravný podnik uzavrel osem staníc metra.

Obmedzenie sa týka zastávok pri rieke v centre mesta, Karlíne a Libni. V priebehu dneška nepôjde metro cez centrum vôbec. Kvôli uzávierke budú posilnené električkové a autobusové spoje. Svoju spodnú časť evakuovala aj pražská zoologická záhrada. "Zajtra bude zoo pre verejnosť zatvorené," informoval jeho riaditeľ Miroslav Bobek.

Pre evakuáciu sa rozhodlo i vedenie nemocnice Na Františku. Časť pacientov počas dňa prepustili domov, pričom 79 pacientov z ARO, jednotky intenzívnej starostlivosti, ako aj štandardných oddelení, ktorí musia zostať v starostlivosti zdravotníkov, rozviezli sanitky do iných pražských nemocníc.

Poverený primátor hlavného mesta Tomáš Hudeček v nedeľu večer rozhodol, že dnes zostanú uzavreté všetky materské, základné i stredné školy. Nariadenie sa však netýka univerzít. Radnica zakázala aj vstup do parkov kvôli nebezpečenstvu pádu stromov. Uzavretý je Petřín, Kinského záhrady, Letná, Stromovka a Vítkov.