Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko: Tých, ktorí preferujú ponovembrový režim, je najmenej od 1992

Na snímke z 21. novembra 1989 Václavské námestie v Prahe zaplnené 200-tisícovým davom demonštrantov. Foto: TASR/AP

Pokles dôvery v súčasný režim sa týka hlavne občanov bez maturity, ľudí horšie materiálne zabezpečených a vo veku 45-59 rokov.

Praha 30. januára (TASR) - Iba menej ako polovica českej populácie považuje súčasný režim za lepší ako komunistickú totalitu spred roka 1989.

Tretina oslovených sa dokonca domnieva, že súčasný režim je horší ako ten prednovembrový. Podiel stúpencov terajšieho usporiadania klesol na najnižšiu úroveň od roku 1992. Informoval o tom dnes server iDNES.cz s odvolaním sa na výsledky prieskumu verejnej mienky agentúry STEM, ktorý sa uskutočnil začiatkom roka, bezprostredne pred prvým kolom prezidentských volieb.

Za ostatný rok sa podiel tých, ktorí súčasný režim hodnotia lepšie, znížil z 53 na 46 percent, kým podiel tých, ktorí majú opačný názor, sa zvýšil z 27 na 32 percent. Zvyšných 22 percent hodnotí oba režimy približne rovnako.

Na snímke z 21. novembra 1989 demonštrácia pred Sochou sv. Václava na Václavskom námestí v Prahe.
Foto: TASR/AP
Agentúra STEM sa porovnávaniu názorov občanov na obe obdobia venuje od roku 1992. Práve vtedy hodnotilo ponovembrový poriadok lepšie ako ten predrevolučný 69 percent respondentov, čo je doteraz neprekonaná hodnota. Nad hranicu 60 percent sa tento ukazovateľ dostal ešte v januári 2003 počas vlády premiéra Vladimíra Špidlu a v novembri 2006, krátko po demisii prvej vlády premiéra Mirka Topolánka.

Doteraz bolo stúpencov súčasného usporiadania najmenej v období od decembra 1997 do apríla 2000, keď ich počet klesol na 48-49 percent. Išlo o obdobie, keď druhá vláda premiéra Václava Klausa čelila zhoršeniu ekonomickej situácie a škandálom s financovaním ODS. Po rozpade Klausovej vlády sa moci ujal úradnícky kabinet Josefa Tošovského a po predčasných voľbách v roku 1998 menšinový kabinet ČSSD premiéra Miloša Zemana, fungujúci na základe tzv. opozičnej zmluvy s ODS.

Po roku 2000 sa podiel ľudí uprednostňujúcich súčasný režim opäť zvýšil a dlhodobo sa pohyboval v rozmedzí 50-60 percent. Výraznejší pokles sa opäť prejavil vlani za vlády Petra Nečasa.

Medzi stúpencami súčasného usporiadania prevažujú mladší, vzdelanejší a lepšie materiálne zabezpečení ľudia, ale aj pravicovo orientovaní občania a stúpenci strán vládnucej koalície.

Pokles dôvery v súčasný režim sa týka hlavne občanov bez maturitného vzdelania, ľudí horšie materiálne zabezpečených a vekovej kategórie 45-59 rokov.

Vlani však podľa poznatkov STEM došlo aj k výraznejšiemu poklesu dôvery medzi mladšími, vzdelanejšími a lepšie zabezpečenými občanmi. Medzi stúpencami stredoľavých strán bol evidentný podobný trend už skôr ako v roku 2012.