Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Susedné Česko potvrdilo už piaty prípad nákazy

Celkovo zomrelo v Číne na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené 2943 ľudí, celkový počet infikovaných dosiahol 80.151. Foto: TASR/AP

Česká vláda v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom nevyhlási núdzový stav, ako navrhol minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD).

Praha 2. marca (TASR) - Dve mladé študentky, ktorým české laboratóriá potvrdili nákazu novým koronavírusom, navštívili v uplynulých dňoch aj Maďarsko, informovala v utorok agentúra MTI.

V Českej republike potvrdili piaty prípad výskytu nakazenia novým typom koronavírusu. Ide o ženu z Ekvádoru, u ktorej bol prvý test negatívny. Na tlačovej konferencii to v utorok ráno uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Žena z Ekvádoru cestovala spolu s Američankou, u ktorej sa nákaza koronavírusom potvrdila v nedeľu. Obe študujú v talianskom Miláne.



Hygienici zmapovali kontakty oboch nakazených cudziniek. V karanténe sú cestujúci a vodič autobusu, dvaja taxikári a čašník z reštaurácie.

Predchádzajúcim potvrdeným prípadom je 53-ročná žena, ktorú v nedeľu prijali do Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. V piatok sa vrátila z Talianska s horúčkou, bolesťami svalov a zimnicou. Bývala v tom istom hoteli ako ďalší nakazený, ktorým je muž okresu Děčín. Nákaza sa potvrdila taktiež u pedagóga Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na konferencii v talianskom Udine. Celkovom bolo v ČR testovaných 236 ľudí, na 16 výsledkov sa čaká.

MTI uviedla, že študentky 24. februára pricestovali do Viedne, kde sa ubytovali v hoteli. Odtiaľ odcestovali do Budapešti, potom sa vydali cez Brno do Prahy, kde si objednali nocľah v rámci systému Airbnb.

"Informovali sme Viedeň i maďarskú stranu," citovala agentúra riaditeľku pražskej hygienickej stanice Zdeňku Jágrovú, podľa ktorej u Američanky potvrdili nákazu novým koronavírusom SARS-COV-2 pri prvom teste v nedeľu, u študentky z Ekvádoru sa tak stalo až pri opakovanom teste.

V Nemecku je koronavírusom infikovaných najmenej 188 osôb


Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Nemecku v utorok zvýšil na najmenej 188. Od pondelňajšieho popoludnia, keď bolo hlásených 157 prípadov, sa tak pribudlo ďalších 31 infikovaných ľudí. Aktuálne údaje priniesol Inštitút Roberta Kocha (RKI).

"K dnešnému dňu máme v Nemecku laboratórne potvrdených 188 prípadov. Z globálneho pohľadu ide naďalej o veľmi dynamickú a nebezpečne sa zhoršujúcu situáciu. V Nemecku musíme naďalej počítať s ďalšími prípadmi, infekčnými reťazcami a ohniskami infekcie. Nebezpečenstvo pre našich obyvateľov hodnotíme aktuálne ako mierne," vyhlásil podľa agentúry DPA zástupca riaditeľa RKI Lars Schaade.

Podľa údajov RKI, ktorý sa špecializuje na kontrolu a prevenciu ochorení, sa nový druh koronavírusu objavil už v 13 zo 16 spolkových krajín Nemecka. Najviac postihnutou spomedzi nich je Severné Porýnie-Vestfálsko, dodal RKI. Ako uviedol denník Die Welt, nakazených je tam 101 osôb.

Poľskí poslanci schválili preventívne opatrenia na boj s koronavírusom


Poľský parlament schválil v noci na utorok nový zákon zavádzajúci preventívne opatrenia proti možnému šíreniu nákazy koronavírusom SARS-COV-2. V Poľsku zatiaľ nepotvrdili žiaden prípad infekcie.

Za príslušný zákon zahlasovali poslanci národno-konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ako aj členovia opozičných parlamentných strán.

Schválená právna norma okrem iného umožňuje podnikom, aby svojim zamestnancom nariadili prácu z domu. V prípade šírenia vírusu tiež zostanú zatvorené škôlky a školy, pričom rodičom vznikne nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa.

Zákon navyše úradom povoľuje zadovážiť si medicínske vybavenie a pomôcky na boj proti koronavírusu bez vypísania verejnej súťaže.

Prvé nákazy koronavírusom hlásia Brandenbursko, Durínsko a Sasko


Prvé nákazy novým koronavírusom hlásili v pondelok nemecké spolkové krajiny Brandenbursko, Durínsko a Sasko. V každej bolo infikovanie koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdené u jednej osoby.

V nemeckom hlavnom meste Berlín, kde prvé infikovanie potvrdili v nedeľu večer, pribudli v pondelok dva nové prípady. Keďže jedným z infikovaných je pedagóg, dočasne zatvorili aj školu, na ktorej vyučuje.

V Nemecku doteraz registrovali okolo 170 prípadov infikovania novým koronavírusom. Najviac, vyše 90, ich je v Severnom Porýní-Vestfálsku. Žiadne prípady zatiaľ nehlásili iba zo Sárska, Meklenburska-Predpomoranska a Saska-Anhaltska.

Maroko má prvý prípad nákazy koronavírusom


Maroko potvrdilo v pondelok prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Nakazená osoba sa nedávno vrátila domov z Talianska. Jej zdravotný stav je podľa ministerstva "stabilný a nespôsobuje obavy". Pacient je izolovaný v nemocnici v Casablanke, kde ho liečia podľa schválených postupov.

Koronavírus v Číne: Počet nakazených aj mŕtvych naďalej klesá


Šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Číne sa naďalej spomaľuje. V priebehu pondelka pribudlo len 125 nových prípadov nákazy, čo je o 77 menej ako deň predtým. Chorobe COVID-19 podľahlo 31 ľudí, o 11 menej ako v nedeľu, informovali v utorok v Pekingu predstavitelia čínskej Národnej zdravotníckej komisie.

Všetky úmrtia boli opäť zaznamenané v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Počet nových prípadov nákazy sa tam znížil zo 196 na 114.

Celkovo zomrelo v Číne na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené 2943 ľudí. Celkový počet infikovaných dosiahol 80.151.

Uvedené počty sú najnižšie od 21. januára, keď sa v Číne začali zverejňovať celoštátne údaje. Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v tejto súvislosti v New Yorku podľa agentúry AP uviedol, že boj Číny s koronavírusom "dosahuje obrovský pokrok a situácia sa stabilizuje". Čang Ťün sa domnieva, že " víťazstvo" je na dosah už začiatkom jari.

Nový koronavírus sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Na snímke lekári skenujú pacientovi pľúca v dočasne postavenej nemocnici Chuo-šen-šan pre pacientov s novým koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Kórea vyhlásila "vojnu" novému koronavírusu; počet nakazených prudko vzrástol


Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v utorok "vojnu" novému koronavírusu SARS-COV-2 po tom, ako v tejto východoázijskej krajine zaznamenali najväčší denný nárast nových potvrdených prípadov nákazy.

"Celá krajina vstúpila do vojny s týmto infekčným ochorením," vyhlásil Mun a nariadil zabezpečiť nepretržité fungovanie všetkých štátnych úradov.

Južná Kórea medzitým v utorok ohlásila 851 nových prípadov SARS-COV-2, čím celkový počet nakazených osôb v krajine dosiahol číslo 5186. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení v tejto súvislosti dodalo, že nákaze podľahlo už 28 ľudí.

Zamestnanci s ochranným výstrojom používajú dezinfekčný prostriedok v spreji ako prevenciu proti novému koronavírusu v divadle v kórejskom Soule.
Foto: TASR/AP


Austrália obmedzí pohyb pacientov s koronavírusom


Austrálske úrady začnú využívať len zriedka uplatňovaný zákon o biologickej bezpečnosti, aby obmedzili pohyb osôb s podozrením na nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2.

V Austrálii bol v pondelok zaznamenaný prvý prípad šírenia nového koronavírusu bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. Podľa dostupných informácií ide o lekára, ktorý už niekoľko mesiacov neopustil územie štátu, pričom neliečil žiadneho pacienta s potvrdenou nákazou na SARS-CoV-2.

V kontexte obáv zo šírenia tohto potenciálne smrtiaceho infekčného ochorenia generálny prokurátor oznámil, že vláda rozšíri využitie zriedkavo aplikovaného zákona, ktorý jej umožní izolovať niektoré oblasti a nariadiť potenciálne nakazeným osobám samoizoláciu v ich domovoch.

Peking vyzval Číňanov žijúcich v zahraničí, aby sa teraz nevracali do vlasti


Čínski predstavitelia vyzvali v utorok Číňanov žijúcich v zahraničí, aby v súvislosti s celosvetovým šírením koronavírusu SARS-CoV-2 necestovali naspäť do vlasti.

Nových prípadov nákazy koronavírusom totiž v Číne momentálne ubúda a mnohé z nich sú spojené s osobami, ktoré sa vrátili zo zahraničia.

Ľudia, ktorí napríklad pricestujú do juhočínskej provincie Kuang-tung z krajín, kde je výrazný výskyt nákazy, budú musieť ísť do povinnej 14-dňovej karantény, ako informovali čínske štátne médiá.

Predstavitelia severočínskeho mesta Tan-tung ležiaceho na hraniciach so Severnou Kóreou uviedli, že budú na koronavírus testovať všetkých návštevníkov, ktorí do mesta prišli od 12. februára. Tých, čo prišli po 28. februári, budú testovať v na to vymedzených hoteloch, v ktorých budú môcť prečkať aj karanténu, ak sa u nich nákaza potvrdí.

Muž s ochrannou maskou na tvári skráča pred areálom nemocnice v Pekingu 3. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Pápež František má negatívne výsledky testov na koronavírus



Pápež František, ktorý pre chorobu po prvý raz od nástupu na pápežský trón odvolal svoju účasť na exercíciách pred Veľkým pôstom, nie je nakazený novým koronavírusom SARS-COV-2. S odvolaním sa na správy talianskeho denníka Il Messaggero o tom v dnes informovala agentúra Reuters.

Pápež sa mal pôvodne od soboty zúčastňovať na týždňových exercíciách spolu s ostatnými vysokými predstaviteľmi Vatikánu v rezidencii na juhu Ríma. Len pár hodín pred začiatkom duchovných cvičení však František oznámil, že ich podstúpi vo svojom vatikánskom sídle.

Najvyšší pontifex, ktorému v súvislosti s ochorením ešte pred niekoľkými desaťročiami odstránili časť pľúc, zrušil pre chorobu minulý týždeň aj väčšinu audiencií. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni sa k správam denníka odmietol bezprostredne vyjadriť.

Ako pripomína Reuters, pápež ochorel v čase, keď v Taliansku prepukla epidémia potenciálne smrtiaceho koronavírusu SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Počet potvrdených prípadov tohto ochorenia presiahol v Taliansku 2000, pričom infekcia si v tejto juhoeurópskej krajine vyžiadala už 52 obetí na životoch.

Exercície sú v katolicizme duchovné náboženské cvičenia zamerané na prehĺbenie kresťanskej viery, na hlbšie osvojenie si vierouky, na prehĺbenie náboženského cítenia a cirkevnej disciplíny.

Hlasy Izraelčanov v karanténe pre koronavírus nemá kto spracovať



Členovia volebných komisií v Izraeli odmietajú spracovať 4076 hlasovacích lístkov, ktoré boli vhodené do urien voličmi s podozrením na nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2. Dnes o tom informoval denník The Times of Israel.

Prenosné volebné urny zo 16 osobitne zriadených volebných miestností - v stanoch -, v ktorých mohli voliť iba voliči v domácej karanténe, zostávajú nedotknuté, konštatoval denník.

Podľa denníka nie je jasné, kto bude zodpovedný za spracovanie a spočítanie týchto hlasovacích lístkov.

Podľa televízie kanála 12 by mohli byť touto úlohou poverení lekári zo záchrannej služby Červená Dávidova hviezda (Magen David Adom). Podľa nej sa už ústredná volebná komisia požiadala jej pohotovostnú službu, aby prevzala zodpovednosť za manipuláciu s týmito hlasovacími lístkami.

V pondelok, v deň predčasných volieb do izraelského parlamentu, otvorili v krajine aj špeciálne vybavené hlasovacie miesta pre viac ako 5600 voličov, ktorí sú v domácej karanténe v rámci preventívnych opatrení prijatých v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu v Izraeli. Hlasovalo v nich viac ako 4000 ľudí.

Doteraz bolo na chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom pozitívne testovaných 12 Izraelčanov.

Izrael prijal opatrenia, aby zabránil prepuknutiu epidémie choroby a zakázal vstup na svoje územie cudzincom, ktorí sa 14 dní pred príchodom do Izraela nachádzali v Číne, Hongkongu, Macau, Thajsku, Singapure, Južnej Kórei, Japonsku a Taliansku.

Všetkým Izraelčanom, ktorí tieto oblasti nedávno navštívili, odporučili zostať v domácej karanténe počas 14 dní.

Výnimku na pobyt v nej dostali len na pondelok, aby mohli ísť voliť. V tomto prípade ich však úrady požiadali, aby dodržiavali ďalšie stanovené obmedzenia: mať masku na tvári, nebyť sprevádzaný osobou, ktorá nie je v karanténe, a po ceste autom do volebnej miestnosti sa nikde nezastavovať.

Denník dodal, že pre ľudí, u ktorých sa už prejavili symptómy akútneho respiračného ochorenia, platil zákaz prísť voliť aj do týchto špeciálne zriadených volebných miest. V ich prípade bolo rozhodnuté o alternatívnom postupe pri hlasovaní. V Izraeli nie je možné delegovať svoje právo voliť na inú osobu.

Na Ukrajine potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom



Na Ukrajine bol potvrdený prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Pre agentúru Reuters to v utorok uviedol úradujúci riaditeľ ukrajinského centra pre verejné zdravie Ihor Kuzin.

Nakazený muž bol podľa Kuzinových slov ešte v sobotu hospitalizovaný v západoukrajinskom meste Černivci po tom, ako do krajiny pricestoval z Talianska cez územie Rumunska.

Hlavný hygienik Ukrajiny a epidemiológ Viktor Ljaško počas brífingu 2. marca 2020 v Kyjeve. Na Ukrajine bol potvrdený prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19.
Foto: TASR/AP


Ako pripomína Reuters, nové potenciálne smrtiace infekčné ochorenie sa momentálne zdanlivo šíri rýchlejšie vo zvyšku sveta než v Číne, ktorá je považovaná za jeho epicentrum. Mnohé letiská preto pristúpili ku skríningu pasažierov.

Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Rakúsku zvýšil na 21



Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku v utorok dopoludnia zvýšil na 21 po tom, ako boli potvrdené tri nové prípady. Oznámil to na tlačovej konferencii vo Viedni rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, píše agentúra APA.

V ktorej spolkovej krajine sa nové prípady objavili, však minister nateraz nespresnil, doplnil denník Kurier.

Na území celého Rakúska je v súčasnosti v karanténe približne 350 ľudí, uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Vo väčšine prípadov ide o osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s infikovanými ľuďmi a v izolácii sú na odporúčanie úradov, ako v pondelok oznámilo ministerstvo vnútra.

Dôležité je podľa Anschobera to, aby všetci ľudia v karanténe tieto ochrané opatrenia voči šíreniu nákazy aj skutočne dodržiavali.

"Hlavným problémom v Európe je Taliansko, kde je 71 percent zo všetkých prípadov v Európe. Medzičasom sú však zasiahnuté už takmer všetky členské štáty," povedal Anschober. Dodal, že dobrou správou je, že počet nových prípadov v Číne výrazne klesá.

V priebehu pondelka pribudlo v Číne len 125 nových prípadov nákazy, čo je o 77 menej ako deň predtým.

Krízový výbor holandskej vlády sa zaoberal šírením koronavírusu



Väčšina ministrov holandskej vlády sa v utorok dopoludnia stretla v Haagu na mimoriadnom zasadnutí zameranom na najnovší vývoj okolo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý v Holandsku nakazil už 20 ľudí. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Krízový výbor vlády zasadá iba v prípadoch, keď existuje riziko pre národnú bezpečnosť, alebo keď nastane situácia, ktorá môže mať výrazný vplyv na spoločnosť.

Ministri boli informovaní o zdravotných aj ekonomických dopadoch šírenia koronavírusu. Premiér Mark Rutte čelí kritike niektorých poslancov parlamentu, že vládny kabinet bol doteraz príliš pomalý a nezareagoval včas na šírenie vírusu v krajine. Rutte sa tejto kritike bráni a odkázal, že vláda sa musí riadiť odporúčaniami tých, ktorí dobre poznajú situáciu, pričom sa odvolal na Národný inštitút pre verejné zdravie (RIVM).

DutchNews.nl upozornil, že počet osôb infikovaných novým typom koronavírusu je oficiálne 18, ale v noci z pondelka na utorok médiá informovali o ďalších dvoch potenciálnych pacientoch - päťročnom dieťati, ktoré bolo s rodičmi na dovolenke na severe Talianska, a jednej osobe z mesta Haarlem. Posledné dva prípady neboli zatiaľ oficiálne potvrdené.

Minister zdravotníctva Bruno Bruins medzitým poslancov parlamentu informoval, že zodpovedné orgány prijali "druhý krok" a krajina je pripravená na masovejšie prepuknutie tejto choroby. K prijatým opatreniam patrí aj prijatie ďalších pracovníkov v oblasti doplnkovej zdravotnej starostlivosti a vyčlenenie dodatočných miest na liečbu pacientov, ak by sa počet prípadov zvýšil.

"Holandsko má široký systém zdravotnej starostlivosti, ktorý môže poskytnúť dobrú starostlivosť veľkému počtu ľudí, ak však dôjde k závažnému prepuknutiu choroby COVID-19, tlak na zdravotné služby sa zvýši," priznal minister a zdôraznil, že úrady robia všetko pre to, aby zabránili šíreniu choroby. "Pripravujeme sa aj na prijatie ďalekosiahlejších opatrení, ak sa ukáže, že to bude potrebné," uviedol Bruins.

Severná Kórea umožní zahraničným diplomatom opustiť krajinu



Predstavitelia Severnej Kórey umožnia stovkám zahraničných diplomatov a iných cudzincov, aby opustili krajinu po tom, ako boli v obavách zo šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 viac než mesiac držaní v karanténe. S odvolaním sa na správy japonskej tlačovej agentúry Kjódó o tom v utorok informovala stanica BBC.

Severokórejský štátny letecký prepravca Air Koryo vypraví pre týchto diplomatov a zamestnancov medzinárodných organizácií špeciálny let z metropoly Pchjongjang do ruského mesta Vladivostok, uviedla agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj.

Ako pripomína BBC, Severná Kórea držala 380 cudzincov viac než mesiac v karanténe v obavách z toho, že by sa v krajine mohol rozšíriť nový koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Severokórejská vláda z tohto dôvodu pristúpila taktiež k uzatvoreniu hraníc. Podľa vyhlásení Pchjongjangu nebol na území Severnej Kórey zatiaľ potvrdený ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom.

Nový koronavírus zasiahol predaje BMW v Číne, tohtoročné ciele však nemení


Nemecká automobilka BMW uviedla, že epidémia nového typu koronavírusu zasiahla do jej predaja v Číne, čo sa však týka tohtoročného cieľa v rámci celosvetového predaja, ponechala ho nezmenený. Aj naďalej tak počíta s miernym rastom.

"V Číne sme zaznamenali výrazný vplyv (koronavírusu)," povedal na tlačovej konferencii šéf BMW Oliver Zipse. Ako dodal, problémy budú podľa všetkého pretrvávať do konca marca a na presnejšie prognózy, ako sa budú predaje tento rok vyvíjať, je zatiaľ príliš skoro.

Automobilka však predbežne počíta s tým, že predaj sa jej podarí zvýšiť. "Mimo Číny sme problémy nezaznamenali. Takže zatiaľ svoj cieľ mierneho rastu predaja v celosvetovom meradle nemeníme," povedal Zipse.

Novým koronavírusom sa nakazilo už 23 poslancov iránskeho parlamentu



Poslanec iránskeho parlamentu vyzval svojich kolegov, aby prerušili kontakt s verejnosťou po tom, ako sa novým koronavírusom SARS-COV-2 nakazilo už 23 iránskych zákonodarcov. S odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu o tom v utorok informovala agentúra AP.

Podľa relácie Klub mladých žurnalistov, ktorú vysiela iránska štátna televízia, to povedal poslanec Abdolrezá Mesrí.

K tomuto vyhláseniu došlo v čase, keď iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí oznámil, že Irán vedie "vojnu" proti nákaze, ktorá sa v krajine začala nebezpečne šíriť. Chameneí nariadil iránskym ozbrojeným zložkám, aby pomáhali zdravotníkom v boji s týmto potenciálne smrtiacim infekčným ochorením.

Novému koronavírusu podľahol v pondelok v Iráne aj vysokopostavený člen rady pre účelnosť, ktorá radí najvyššiemu vodcovi a urovnáva jeho prípadné spory s parlamentom. Medzi nakazenými je aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová, známa ako "sestra Mária". Ebtekarová sa preslávila počas iránskej revolúcie, keď v roku 1979 vystupovala v úlohe anglojazyčnej hovorkyne radikálnych študentov, ktorí 444 dní obliehali americkú ambasádu v Teheráne. Ďalším infikovaným predstaviteľom režimu je námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí. Ten sa ešte pred svojim nakazením snažil hrozbu tohto ochorenia verejne bagatelizovať.

Irán má po Číne, ktorá je epicentrom šírenia nákazy, najvyšší počet obetí na následky infekcie týmto koronavírusom. Nákazu SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané Covid-19, potvrdili v Iráne už u 2336 osôb. Za posledný deň sa počet potvrdených prípadov ochorenia v Iráne zvýšil o 835, pričom až 77 ľudí novému koronavírusu podľahlo.

Experti sa obávajú, že vzhľadom na neobvykle vysokú mieru úmrtnosti na nový koronavírus v Iráne je skutočná miera rozšírenia nákazy v tejto blízkovýchodnej krajine omnoho vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.






Predstavitelia najväčších leteckých spoločností v EÚ rokujú o víruse v Bruseli


Európske letecké spoločnosti v utorok varovali, že tie najväčšie škody v dôsledku prudkého šírenia koronavírusu COVID-19 v Európe ich ešte len čakajú. Žiadajú preto zmiernenie letiskových predpisov, na základe ktorých letecké spoločnosti môžu stratiť ziskové pristávacie a štartovacie sloty, ak zrušia lety na dlhšie obdobie.

"Žiadame, aby všetky členské štáty Európskej únie (EÚ) urobili v tomto dočasné výnimky," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Air France-KLM Ben Smith pred konferenciou leteckých dopravcov v Bruseli.

Letecké spoločnosti tiež požadujú "jednotné zdravotné požiadavky" pri cestovaní do postihnutých regiónov a z nich.

Aerolínie na celom svete pozastavili lety alebo upravovali služby v reakcii na prepuknutie koronavírusu, ktorý sa už rozšíril z Číny do 77 ďalších krajín a teritórií po celom svete. Vírusu už podľahlo viac ako 3000 ľudí a infikovalo sa ním vyše 90.000 ľudí na celom svete.

Na snímke zdravotný personál kontroluje telesnú teplotu cestujúceho, ktorý priletel na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v piatok 28. februára 2020. V súvislosti s hrozbou koronavírusu sa vykonáva od piatku na medzinárodných letiskách SR zdravotná kontrola každého pasažiera.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Willie Walsh, generálny riaditeľ IAG, materskej spoločnosti British Airways, poznamenal, že na talianskych trhoch došlo v minulom týždni k "veľmi významnému poklesu dopytu". Ale ak sa situácia bude vyvíjať podobne ako v Ázii, predpokladá v nasledujúcich týždňoch stabilizáciu dopytu.

Koronavírus sa objavil v stredočínskom meste Wu-chan koncom minulého roka a minulý týždeň sa začal rýchlo šíriť po celom svete. Najnovšie tak pribúda viac nových prípadov mimo Číny ako v tejto ázijskej krajine. Taliansko doteraz zaznamenalo najväčšie ohnisko nákazy v Európe.

Po zastavení letov do Číny tak najnovšia kríza v Taliansku viedla letecké spoločnosti k uzemneniu letov na krátke vzdialenosti. Najviac to v Európe zasiahlo nemeckú Lufthansu, ktorá zastavila približne štvrtinu (25 %) letov.

Vedúci predstavitelia leteckých spoločností na konferencii v Bruseli poukázali aj na ďalšie problémy vrátane zlyhania reformy riadenia letovej prevádzky v rámci oneskorenej iniciatívy jednotného vzdušného priestoru EÚ.

"Je škandál, že stále lietame rovnakým spôsobom ako pred 40 rokmi," povedal Walsh.

Generálny riaditeľ írskej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary zase kritizoval nové dane z počtu cestujúcich.

Šéfovia Ryanairu a British Airways očakávajú, že pokles dopytu po cestovaní sa v najbližších týždňoch stabilizuje a do leta sa vráti na "normálnu úroveň".

Vedúci predstavitelia najväčších leteckých spoločností v Európe sa zišli v Bruseli, keďže rýchle šírenie koronavírusu ich prinútilo zrušiť lety.

Premiér Johnson oznámil opatrenia vlády v boji proti koronavírusu


Britský premiér Boris Johnson oznámil v utorok opatrenia vlády v boji proti novému typu koronavírusu SARS-CoV-2, informovali na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

"Udržať Spojené kráľovstvo v bezpečí je prvoradá priorita vlády," povedal Johnson, ktorého vyjadrenia priniesla stanica BBC.

Britský premiér Boris Johnson odchádza z Downing Street 10.
Foto: TASR/AP


Záchranné služby majú pripravené opatrenia s cieľom plniť úlohy v prípade stavu krízy. Polícia, Národná zdravotná služba (NHS) a ďalšie služby však budú musieť obmedziť svoju činnosť v prípade, ak vírus postihne väčší počet ich príslušníkov.

Práca polície môže byť na základe vládneho plánu obmedzená len na riešenie vážnych trestných činov a udržiavanie verejného poriadku. Národná zdravotná služba bude odstavená a bude riešiť len kritické prípady.

Vláda zároveň potvrdila, že v prípade potreby môže na udržanie verejného poriadku povolať armádu. Británia má takisto k dispozícii zásoby liekov pre NHS a ochranné odevy a vybavenie pre zdravotníckych pracovníkov.

Ďalšie opatrenia môžu zahŕňať zatvorenie škôl, zavedenie práce z domu a obmedzenie počtu zhromaždení, na ktorých sa zúčastňuje veľký počet ľudí. Vláda bude vo zvýšenej miere komunikovať s parlamentom, verejnosťou a médiami.

Vláda podľa Sky News varovala, že môže nastať aj druhá vlna nákazy novým koronavírusom. "Je možné, že prepuknutie alebo pandémia ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa môže vyskytnúť vo viacerých vlnách," uvádza sa vo vládnom pláne.

V Británii je zatiaľ 39 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom.

V Lipsku pre koronavírus zrušili tradičný knižný veľtrh



Pre nebezpečenstvo šírenia koronavírusu zrušili v nemeckom meste Lipsko tohtoročný knižný veľtrh, ktorý sa mal začať už na budúci týždeň. Informoval o tom v utorok denník die Süddeutsche Zeitung.

Ako uviedla hovorkyňa veľtrhu, rozhodnutie o jeho zrušení prijalo vedenie lipského veľtrhu spolu s predstaviteľmi mesta. Potvrdil to aj hovorca mesta Matthias Hasberg.

Ešte predtým o tom informoval denník Leipziger Volkszeitung, podľa ktorého sa na zrušení zhodli na stretnutí v mestskej radnici starosta Lipska Burkhard Jung, tamojší zdravotnícky úrad a organizátori veľtrhu.

V pondelok bol v spolkovej krajine Sasko, v ktorej sa Lipsko nachádza, potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Druhé najvýznamnejšie literárne podujatie svojho druhu v Nemecku, ktoré sa tento rok malo zamerať na diela autorov z juhovýchodnej Európy, sa malo konať v termíne 12.-15. marca. Tento rok sa naň prihlásilo približne 2500 vystavovateľov z 51 krajín sveta. Uskutočniť sa malo podľa agentúry DPA až 3700 podujatí v 500 rôznych lokalitách v Lipsku a v jeho širšom okolí.

Vlani navštívilo lipský knižný veľtrh a čitateľský festival s názvom "Lipsko číta" podľa údajov organizátorov až 286.000 ľudí.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku v utorok zvýšil na najmenej 188, pričom sa vírus objavil už v 13 zo 16 spolkových krajín Nemecka.

Francúzsko pre koronavírus zatvorilo desiatky škôl, ostatné sa zásobujú mydlom



Francúzske úrady rozhodli o zatvorení približne 120 škôl v oblastiach, odkiaľ sú hlásené najvyššie počty ľudí nakazených novým koronavírusom. Zatvorenie ďalších môže nasledovať v nadchádzajúcich dňoch, oznámil v utorok minister školstva Jean-Michel Blanquer, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra AFP.

V departmáne Oise severne od Paríža prerušili vyučovanie na školách prvého i druhého stupňa. Ide o región, kde sa objavil najvýraznejší zhluk prípadov nakazenia a kde žili aj dvaja pacienti, ktorí ochoreniu spôsobenému koronavírusom podľahli.

Vo Francúzsku podľa AFP oficiálne evidujú už 191 nakazených a troch mŕtvych.

Blanquer povedal pre televíznu stanicu LCI, že zatvorenie škôl v departmáne Oise postihlo približne 35.000 detí. Ďalších 9000 má zostať doma v departmáne Morbihan, ktorý je súčasťou regiónu Bretónsko. Na parížskom predmestí Montreuil zatvorili triedu s 20 žiakmi po tom, ako u jedného z nich testy potvrdili koronavírus.

Vyučovanie v Oise je prerušené až do odvolania, v prípade Morbihanu opatrenie platí prinajmenšom do 14. marca. Iné školy sa medzitým vo väčšej miere zásobujú mydlom na umývanie rúk. Podľa Blanquera však zatiaľ nie je plánované prerušenie vyučovania v celej krajine.

"Nemalo by zmysel obmedziť každého a ochromiť krajinu. Bolo by to kontraproduktívne," vyjadril sa minister.

Francúzske úrady už predtým pozastavili všetky školské výlety do zahraničia a zakázali zhromaždenia v uzavretých priestoroch s účasťou viac ako 5000 osôb. Prezident Emmanuel Macron, ktorý má v utorok na programe návštevu krízového strediska ministerstva zdravotníctva, tento týždeň zrušil účasť na viacerých podujatiach.

Obavy z nakazenia koronavírusom viedli vo Francúzsku k nedostatku čistiaceho gelu na ruky a tvárových rúšok. Dodávatelia sa snažia doplniť svoje zásoby, väčšina výrobcov však sídli v Číne, kde úrady pre koronavírus nechali zatvoriť tisíce tovární.

Skupina G7 bude koordinovane reagovať na koronavírus


Predstavitelia najvyspelejších svetových ekonomík prisľúbili spoločný postup pri boji s epidémiou nového koronavírusu. Skupina G7 v utorok zverejnenom vyhlásení však nepredložila žiadne konkrétne opatrenia, čo trhy prijali negatívne.

"Vzhľadom na potenciálne dopady vírusu COVID-19 na globálny rast potvrdzujeme náš záväzok, že použijeme všetky primerané nástroje, aby sme dosiahli silný a udržateľný rast a zabezpečili sa pred rizikami spomalenia," uvádza sa v stanovisku skupiny G7.

Telefonickú konferenciu s ministrami financií a lídrami centrálnych bánk krajín G7 moderovali americký minister financií Steven Mnuchin a šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell.

Trhy očakávali od globálnych lídrov nejaký druh koordinovanej reakcie. V USA obchodníci počítajú s tým, že Fed uvoľní menovú politiku, zníženie krátkodobých sadzieb o 50 bázických bodov očakávajú už tento mesiac.

Keďže vyhlásenie skupiny G7 nepredstavilo žiadne konkrétne opatrenia, trhy ho prijali negatívne a termínované kontrakty na americké akcie klesli.

"Ministri financií G7 sú okrem zvýšeného úsilia o rozšírenie zdravotných služieb pripravení prijať ďalšie kroky, vrátane fiškálnych opatrení, ak to bude primerané, aby pomohli reagovať na vírus a podporili ekonomiku počas tohto obdobia," píše sa v stanovisku G7. "Centrálne banky G7 budú pokračovať v plnení svojich mandátov, teda v podpore cenovej stability a ekonomického rastu pri zachovaní odolnosti finančného systému."

Vyhlásenie tiež pripomenulo, že Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka (SB) takisto prisľúbili "použiť všetky dostupné nástroje v plnom rozsahu".

Paríž má obavy o dvojicu vedcov zadržiavaných v Iráne, aj pre koronavírus



Pred súdom v Teheráne sa v utorok začal proces s francúzskou vedkyňou iránskeho pôvodu Faribou Adelkhahovou a jej kolegom Rolandom Marchalom. Obaja sú v iránskom väzení od vlaňajšieho leta a sú podozriví zo špionáže. Ich prípad viedol k zvýšeniu napätia vo vzťahoch medzi Teheránom a Parížom, informovala agentúra AFP.

Skupina kolegov a priaznivcov zadržaných vedcov v utorok v Paríži informovala, že súdny proces sa v utorok konal s vylúčením verejnosti. Aj z toho dôvodu ho podporná skupina označila za "maškarádu".

Podľa informácií podpornej skupiny pred súd v utorok predstúpila len Adelkhahová. Marchal sa nedostavil. Dôvody jeho neprítomnosti nie sú známe. Na pojednávaní nebol ani právnik vedkyne a ani žiaden zástupca francúzskeho veľvyslanectva.

Podporná skupina vo vyhlásení pre francúzske médiá i francúzsky rezort diplomacie zároveň vyjadrili obavy o oboch zadržiavaných Francúzov: 60-ročná Adelkhahová nedávno 49 dní držala protestnú hladovku a zdravotný stav 64-ročného Marchala sa vo väzení tiež zhoršil. Obavy vyvoláva aj šírenie koronavírusu v Iráne, kde mu už podľahlo najmenej 77 ľudí. Podľa aktivistov je však rozsah epidémie i počet jej obetí oveľa vyšší.

Irán v prípade Adelkhahovej neuznáva jej dvojité - iránske i francúzske - občianstvo a všetky protesty vlády v Paríži označuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.

Fariba Adelkhahová je uznávanou odborníčkou na šiitský islam z parížskeho Inštitútu politických vied (Science Po), kde pôsobí aj Marchal.

Abdelkhahová a Marchal nie sú jedinými výskumníkmi zadržiavanými v súčasnosti v Iráne. Tamojšie úrady 1. októbra 2019 potvrdili aj zadržanie antropológa Kameela Ahmadyho, ktorý má okrem iránskeho aj britské občianstvo. Desaťročný trest väzenia za špionáž si už odpykáva austrálska vedkyňa Kylie Mooreová-Gilbertová, odborníčka na islamské štúdiá z ázijskej pobočky Melbournskej univerzity.

Podľa ľudskoprávnych skupín v súčasnosti v iránskych väzeniach zadržiavajú najmenej 11 cudzincov a Iráncov s dvojitým občianstvom.

Päť vzoriek preverených na koronavírus bolo v Trnave negatívnych



Pri piatich preverovaných vzorkách pacientov vo Fakultnej nemocnici v Trnave na nákazu koronavírusom sa u žiadneho z nich toto ochorenie nepotvrdilo. TASR túto informáciu potvrdila hovorkyňa nemocnice Katarína Tittelová.

Podľa medicínskeho riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Viliama Vadrnu testovali v trnavskej nemocnici v minulých dňoch siedmich pacientov na nákazu koronavírusom, u žiadneho z nich sa toto ochorenie nepotvrdilo. "V utorok boli zverejnené výsledky ďalších piatich vzoriek, ktoré boli takisto negatívne," doplnila Tittelová.

Trnavská nemocnica je jediným ústavným zdravotníckym zariadením v Trnavskom kraji, ktoré má k dispozícii infektologické lôžka určené na hospitalizáciu pre pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. "Máme izolovanú kompletnú infekčnú kliniku, kde disponujeme zatiaľ 11 izolačnými izbami. V prípade potreby vieme zvýšiť celkovú kapacitu na 40 lôžok. Nemocnica má k dispozícii dostatočné množstvo ochranných pomôcok, oblekov, respirátorov, dezinfekčných prostriedkov," potvrdil medicínsky riaditeľ nemocnice.

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky. Typickými príznakmi sú teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza dva až 14 dní, priemerne šesť dní.

Macron: Francúzsky štát skonfiškujú všetky ochranné masky



Francúzske úrady v najbližších mesiacoch skonfiškujú v prospech štátu všetky ochranné masky a ich produkciu. Týmto opatrením reagujú na epidémiu nového koronavírusu. Dnes to na Twitteri oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Distribuujeme ich zdravotníckym profesionálom a Francúzom nakazeným koronavírusom," napísal Macron v tweete.

Koronavírus sa šíri Francúzskom. Vláda v utorok hlásila, že celkový počet prípadov nákazy je 204, čo je nárast o 13 oproti predchádzajúcemu dňu. Celkovo sú vo Francúzsku aj štyri úmrtia. Najnovšou obeťou sa stal 92-ročný muž v regióne Bretónsko, kde majú veľký výskyt ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom a tisíce detí nechodia do školy a zdržiavajú sa doma, uviedla agentúra AP.

Obavy z nakazenia koronavírusom viedli vo Francúzsku k nedostatku čistiaceho gélu na ruky a tvárových rúšok, čo viedlo niektoré obchody a on-line predajcov k prudkému zvýšeniu cien.

WHO: Ochranné vybavenie na boj s koronavírusom sa rýchlo míňa



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala, že už sa míňa ochranné vybavenie ako masky a okuliare, ktoré používajú zdravotníci bojujúci s novým koronavírusom. WHO zároveň varovala pred "hromadením a nesprávnym používaním" týchto ochranných pomôcok.

"Sme znepokojení tým, že schopnosť krajín bojovať s vírusom je oslabená vážnym a zhoršujúcim sa narušením celosvetových dodávok osobného ochranného vybavenia... Spôsobuje to stúpajúci dopyt, hromadenie a zlé používanie (ochranných pomôcok)," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve novinárom vrátane tlačovej agentúry AFP.

Varoval, že "zásoby sa rýchlo míňajú".

Šéf WHO tiež informoval, že iba jedno percento prípadov nákazy zaznamenaných v Číne bolo bez príznakov, čo zrejme popiera obavy, že vírus sa šíri prostredníctvom ľudí, ktorí vyzerajú zdraví.

"Dôkazy z Číny ukazujú, že iba jedno percento hlásených prípadov prebehne bez príznakov a vo väčšine týchto prípadov nákazy sa príznaky rozvinú do dvoch dní," spresnil.

V Maďarsko preverili 170 vzoriek s podozrením na koronavírus, boli negatívne



Laboratórium maďarského Centra národného zdravia (NNK) preverilo doposiaľ 170 vzoriek s podozrením na prítomnosť nového koronavírusu, informovala v utorok agentúra MTI, podľa ktorej boli všetky výsledky negatívne.

Maďarská vláda v utorok oznámila, že najneskôr v stredu bude sprístupnená internetová informačná stránka krízového štábu, ktorý koordinuje úlohy týkajúce sa ochrany proti šíreniu nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2. Stránka poskytne všetky informácie a rady týkajúce sa situácie okolo koronavírusu.

Šéf pohotovostného centra krízového štábu Tibor Lakatos uviedol, že v Maďarsku nie je potvrdený žiadny prípad infekcie. Na hraniciach štátu skontrolovali zdravotný stav doposiaľ 4927 ľuďom a na letiskách preverili 408 osôb.

Na bezplatnú telefónnu linku do pondelka poludnia zavolalo 1748 ľudí a 648 osôb požiadalo krízový štáb o informácie listom.


spravodajca TASR Ladislav Vallach

Na snímke gondoliéri chatujú počas čakania na zákazníkov pri námestí sv. Marka v talianskych Benátkach 3. marca 2020. Krajiny G-7 tvrdia, že sú pripravené podniknúť kroky na zmiernenie ekonomických dopadov nových ohnísk koronavírusov.
Foto: TASR/AP

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol na 79



Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v utorok v Taliansku zvýšil na 79, čo je od pondelka nárast o 27. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady s tým, že infikovaných je už vyše 2500 ľudí.

Väčšinu úmrtí (55) zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny v okolí Milána. V regióne Emilia Romagna hlásili 18 úmrtí.

V pondelok úrad civilnej ochrany oznámil, že od nedele, teda v priebehu 24 hodín, zomrelo v krajine 18 ľudí.

Podľa oficiálnych údajov sa počet pacientov, ktorí sú v Taliansku na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, v pondelok zvýšil zo 166 na 229.

V Taliansku doposiaľ evidujú už 2502 nakazených. Celkovo bolo v krajine preverených 28.856 vzoriek, uvádzajú úrady.

Iniciatíva pre inovačné lieky vyzvala na predkladanie návrhov na výskum a liečbu choroby COVID-19



Iniciatíva pre inovačné lieky (IMI), ktorá je verejno-súkromným partnerstvom medzi Európskou komisiou a farmaceutickým odvetvím v Európe, v utorok vyhlásila zrýchlenú výzvu na predloženie návrhov na výskum s cieľom vyvinúť liečbu a diagnostiku v reakcii na prepuknutie choroby COVID-19.

Európska komisia v tejto súvislosti spresnila, že sumu 45 miliónov eur na tento účel vyčlení cez výskumný a inovačný program EÚ Horizont 2020. Od farmaceutického priemyslu sa očakávajú finančné záväzky v podobnom rozsahu, aby celková investícia mohla dosiahnuť 90 miliónov eur.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti privítala rýchlu reakciu IMI na šírenie nového typu koronavírusu v Európe.

"Spolupráca medzi verejným a súkromným sektorom spojí ich odborné znalosti a zdroje v našom spoločnom boji proti šíreniu epidémie koronavírusu. Pomôže to urýchliť vývoj liečebných postupov a diagnostiky vzhľadom na celosvetovú krízovú situáciu a zvýši našu pripravenosť v prípade budúcich epidémií," opísala situáciu Gabrielová.

Komisia pripomenula, že výzva Iniciatívy pre inovačné lieky je súčasťou širšej koordinovanej reakcie EÚ na ohrozenie verejnosti koronavírusom SARS-CoV-2 a dopĺňa doterajšie financovanie výskumných aktivít súvisiacich s ochorením COVID-19, ktoré už bolo zmobilizované v rámci programu Horizont 2020.


spravodajca TASR Jaromír Novak

Britský premiér Boris Johnson počas tlačovej konferencie 3. marca 2020 v Londýne. Britský premiér Boris Johnson oznámil v utorok opatrenia vlády v boji proti novému typu koronavírusu SARS-CoV-2.
Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve potvrdili 51 prípadov nákazy koronavírusom



Británia oznámila v utorok ďalšie prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 51. Informovala o tom stanica Sky News s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Matta Hancocka.

V Británii tak počet nakazených za uplynulých 24 hodín stúpol o 12. Ide o ôsmich pacientov, ktorí pricestovali z Talianska, jedného pacienta, ktorý prišiel z Nemecka, a ďalší zo Singapuru (1), Japonska (1) a Iránu (1).

Hancock uistil, že Národná zdravotná služba (NHS) je pripravená, ak sa v krajine vyskytne prípadná pandémia. "Ak sa však bude po celom svete počet prípadov naďalej zvyšovať, a to najmä v Európe, podľa odborníkov nebudeme schopní zabrániť šíreniu vírusu natrvalo," skonštatoval.

Opatrenia vlády v boji proti novému typu koronavírusu oznámil v utorok britský premiér Boris Johnson.

Záchranné služby majú podľa neho pripravené opatrenia s cieľom plniť úlohy v prípade stavu krízy. Polícia, NHS a ďalšie služby však budú musieť obmedziť svoju činnosť v prípade, ak vírus postihne väčší počet ich príslušníkov. Práca polície môže byť na základe vládneho plánu obmedzená len na riešenie vážnych trestných činov a udržiavanie verejného poriadku. Národná zdravotná služba bude odstavená a bude riešiť len kritické prípady.

Vláda zároveň potvrdila, že v prípade potreby môže na udržanie verejného poriadku povolať armádu. Británia má takisto k dispozícii zásoby liekov pre NHS a ochranné odevy a vybavenie pre zdravotníckych pracovníkov.

Ďalšie opatrenia môžu zahŕňať zatvorenie škôl, zavedenie práce z domu a obmedzenie počtu zhromaždení, na ktorých sa zúčastňuje veľký počet ľudí. Vláda bude vo zvýšenej miere komunikovať s parlamentom, verejnosťou a médiami.

Medzinárodný menový fond a Svetová banka pre koronavírus zrušili svoje jarné zasadnutie



Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka (SB) sa rozhodli zrušiť jarné zasadanie. Dôvodom je epidémia koronavírusu. Stretnutie sa malo konať v polovici apríla v sídle organizácií vo Washingtone.

Zasadnutie sa nakoniec uskutoční vo "virtuálnom formáte", uviedli v utorok šéfka MMF Kristalina Georgieva a šéf SB David Malpass. Cieľom je garancia zdravia a bezpečnosti účastníkov a spolupracovníkov.

Zatiaľ nie je jasné, do akej miery sa má viacdňové zasadnutie nahradiť videokonferenciami a živými prenosmi. MMF a SB uviedli, že sa plne vyčerpajú digitálne možnosti, ktoré majú umožniť rokovania s členskými štátmi. Zasadnutie plánované na 13. až 19. apríla malo privítať množstvo centrálnych bankárov, ministrov financií a ďalších vysokých predstaviteľov vlád z celého sveta.