Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Povodne v Česku si vyžiadali siedmu obeť

Na snímke situácia na pražskej Kampe 2. júna 2013 Foto: youtube.com

Povodne sťažujú príjazd do Prahy, polícia upozornila na komplikácie.

Praha 4. júna (TASR) - Povodne v Českej republike si vyžiadali už najmenej sedem životov, 8340 osôb museli evakuovať. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Tretí povodňový stupeň stále platí na desiatkach miest v ČR. Extrémny stupeň povodňového nebezpečia dnes dopoludnia platil na dvoch miestach Stredočeskom kraji: na Labe v Mělníku a na Mrline v obci Vestec.

Najhoršie má už za sebou Praha, kde Vltava dnes ráno kulminovala na prietoku 3210 kubických metrov. Klesať začal už aj jej najväčší prítok, rieka Berounka.

Najviac obyvateľov muselo opustiť svoje domovy v severočeskom Ústeckom kraji, do ktorého smeruje storočná voda.

Minister poľnohospodárstva Petr Bendl nariadil dnes znížiť odtok z Vltavskej kaskády o 100 metrov kubických. To by malo ochrániť Ústí nad Labem pred zaplavením, uviedla Česká televízia.

Na sever Čiech sa v dôsledku doterajšieho vypúšťania vltavskej kaskády dostane viac vody než sa pôvodne predpokladalo. V Ústí nad Labem sa kulminácia očakáva v stredu dopoludnia na úrovni 11 metrov a 30 centimetrov. To je takmer na úrovni ničivej povodne z roku 2002.

V meste už uzavreli dva mosty ponad rozvodnené Labe a spojenie medzi oboma brehmi zaisťuje len železnica. Úrady nariadili odchod z domovov viac ako 2000 obyvateľom z desiatich štvrtí. Evakuácie prebiehajú aj v neďalekom Děčíne.

Kritická situácia je aj v stredočeskom okrese Mělník. V obci Zálezlice, kde sa pretrhla hrádza, museli evakuovať 200 ľudí. Povodňové bariéry v samotnom Mělníku nedokázali zadržať vodu a mesto rozhodlo o evakuácii asi 1500 obyvateľov.

V súvislosti s už tri dni trvajúcimi záplavami je v ČR neprejazdných 138 ciest, prevažne v Stredočeskom kraji. Voda spôsobuje komplikácie aj na železnici, prevažne na regionálnych tratiach. Podľa Českých dráh sú momentálne prejazdné všetky hlavné koridory.

Bez dodávok energie zostali tisíce domácností. Energetici museli totiž preventívne odpojiť desiatky vodou zaplavených rozvodných trafostaníc.

Najnovšou spomedzi siedmich evidovaných obetí je žena, na ktorú spadol strom v podmáčanom parku v stredočeskej obci Průhonice. Stále sú nezvestní štyria vodáci, ktorí sa stratili pri riskantnom splavovaní rozvodnených tokov.

Zrážky na území Českej republiky už postupne ustávajú a presúvajú sa na Moravu.

Extrémny stupeň na Labe



Na Labe vyhlásili okolo 3.00 h najvyšší, extrémy stupeň povodňového ohrozenia v Mělníku, na sútoku s Vltavou, kde sa kulminácia očakáva dnes dopoludnia.

V stredu by mala Labe dosiahnuť maximum v Ústí nad Labem, pričom rozsiahlu evakuáciu v noci na dnes v počas dnešného dopoludnia rozbehli v Děčíne, informoval sever lidovky.cz. V Terezíne sa malo do polnoci evakuovať takmer 2000 ľudí, väčšina z nich z mesta odišla.

Predpovede počasia ukazujú, že v ČR má pršať aj v najbližších dňoch, najmä na Morave, kde sa môžu toky rozvodniť. Na horných tokoch takmer všetkých riek v krajine je už situácia stabilizovaná, pričom ohrozené a vodou nasýtené povodia na západe a juhu Čiech by mali ostať ušetrené ďalších výdatnejších zrážok.



Povodne sťažujú príjazd do Prahy, polícia upozornila na komplikácie

Česká polícia začala v noci na dnes odkláňať vozidlá pri vjazde do Prahy z juhu vzhľadom na zatopenie Strakonickej ulice vedúcej pozdĺž Vltavy. Polícia v súvislosti s ďalšou dopravnou komplikáciou vyzvala vodičov, aby si najmä dnes ráno dobre rozmysleli, či je nevyhnutné, aby vôbec do Prahy išli, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Nákladné vozidlá odkláňali už v meste Dobříš, ležiacom 30 kilometrov južne od Prahy, a to v smere na Hostomice, a osobné autá v pražskej štvrti Zbraslav, uviedla pre Novinky.cz policajná hovorkyňa Jana Rösslerová.

Vjazd do hlavného mesta sa tým podľa jej slov ešte viac skomplikuje. Polícia síce neustále hľadá alternatívne cesty s cieľom zaistiť, aby doprava naďalej prúdila, no tie sa hľadajú stále ťažšie.

"Vyzývame preto verejnosť, predovšetkým vodičov, aby popremýšľali, či vôbec do Prahy potrebujú ísť. Ak áno, je potrebné, aby maximálne dbali na pokyny policajtov a nechali sprejazdnené pruhy pre MHD," zdôraznila hovorkyňa.