Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko dočasne sťahuje vojakov z Iraku, dôvodom je aj koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dôvodmi sú aj bezpečnostné hrozby, súčasná epidémia koronavírusu a takisto plánovaná reštrukturalizácia oboch misií, uviedol generálmajor Josef Kopecký.

Praha 24. marca (TASR) - Česká armáda v utorok večer oznámila, že dočasne stiahla 30 vojakov z ich misií v Iraku. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť, obmedzenie operačných úloh a šírenie nového koronavírus. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Armádny Airbus A-319 s 30 českými vojakmi... z Iraku pristál v utorok večer na (vojenskom) letisku Praha-Kbely," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Vojaci boli súčasťou operácie proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a Misie NATO v Iraku, ako aj zboru na výcvik v oblasti chemických zbraní a vojenskej polície, informovala aj francúzska agentúra AFP.

"Dočasne sťahujeme našich vojakov, dôvodom je obmedzenie operačných úloh," vysvetlil generálmajor Josef Kopecký.

"Dôvodmi sú aj bezpečnostné hrozby, súčasná epidémia koronavírusu a takisto plánovaná reštrukturalizácia oboch misií," dodal.

Irak zaviedol v nedeľu pre koronavírus celoštátny zákaz vychádzania, pričom vtedy nahlásil 20 úmrtí a 233 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19.

Česká republika zaznamenala k utorňajšiemu večeru 1394 prípadov nákazy koronavírusom a tri úmrtia na COVID-19.