Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Česko preberá predsedníctvo v Rade EÚ, štafetu jej odovzdá Francúzsko

Český premiér Petr Fiala, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Oficiálny začiatok predsedníctva sa uskutoční o týždeň, 8. júla v pražskom Rudolfíne. Česko na nasledujúci polrok pripravilo 14 neformálnych zasadnutí ministerských rád a jeden neformálny summit.

Praha 1. júla (TASR) - Česká republika sa na nasledujúcich šesť mesiacov stane predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie. Symbolickú štafetu preberie od Francúzska v piatok v meste Litomyšl, kam pricestuje kolégium európskych komisárov na čele s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Rokovať majú s predstaviteľmi českej vlády aj oboma komorami parlamentu, informuje TASR.

Cieľom stretnutí, ktoré sa počas dňa uskutočnia, je nastaviť spoluprácu medzi predsedajúcou krajinou a Európskou komisiou. Predstavitelia budú rokovať o prioritách, ktoré si Česko stanovilo, ale aj o legislatívnom harmonograme nasledujúcich šiestich mesiacov. Okrem politických stretnutí sa lídri zúčastnia aj na festivale Smetanova Litomyšl. Pred koncertom prehovorí premiér Petr Fiala a predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

V poradí druhé predsedníctvo Česka v Rade EÚ nesie heslo "Európa ako úloha", ktoré je inšpirované prejavom Václava Havla z roku 1996. V nadväznosti na priority Francúzska sa chce Praha počas nasledujúcich šiestich mesiacov sústrediť na zvládnutie utečeneckej krízy a povojnovú obnovu Ukrajiny, energetickú bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategickú odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií.

Aby bola v predsedaní zaručená kontinuita, trojice štátov si vopred dohadujú spoločné oblasti, na ktoré sa chcú sústrediť. Česko tvorí takzvané predsednícke trio s Francúzskom a Švédskom. Hlavné priority si schválili 14. decembra 2021. Týkali sa najmä zmiernenia následkov covidu, klimatickej neutrality či digitálnej transformácie.

Oficiálny začiatok predsedníctva sa uskutoční o týždeň, 8. júla v pražskom Rudolfíne. Česko na nasledujúci polrok pripravilo 14 neformálnych zasadnutí ministerských rád a jeden neformálny summit. Celkovo by sa počas predsedníctva malo uskutočniť približne 320 akcií.

Česká republika bude predsedať Európskej únii po 13 rokoch. V roku 2009 sa počas prvého predsedníctva rozpadla vtedajšia vláda premiéra Mirka Topolánka zložená zo strán ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených. Prvého januára 2023 preberie rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ Švédsko.