Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Česko si pre zadržanie Prataseviča predvolalo bieloruského veľvyslanca

Na archívnej snímke z 26. marca 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataševiča v Minsku. Foto: TASR/AP

Postup Bieloruska je neakceptovateľný. Budeme na nej reagovať a bude to aj na rokovaní Európskej rady, vyhlásil český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek.

Praha 24. mája (TASR) - Námestník českého ministerstva zahraničných vecí Jan Kohout v pondelok vyjadril bieloruskému veľvyslancovi v ČR Valerijovi Kurďukovovi dôrazný protest v súvislosti s vážnym podozrením z porušenia medzinárodného práva v letectve. Vyzval tiež na okamžité prepustenie bieloruského novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča a jeho priateľky. S odvolaním sa na český rezort diplomacie o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Česko bude trvať na dôkladnom medzinárodnom vyšetrení incidentu, ktorý podľa ministerstva ohrozil životy pasažierov a posádky a ktorý bieloruské orgány zneužili k prenasledovaniu jedného zo svojich kritikov. Všetky súvisiace kroky bude ČR koordinovať so svojimi partnermi v Európskej únii.

"Postup Bieloruska je neakceptovateľný. Budeme na nej reagovať a bude to aj na rokovaní Európskej rady," vyhlásil český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, ktorého citoval server Denikn.cz. Európa musí podľa neho jasný signál, že postup Minska je neprijateľný.

K zadržaniu Prataseviča a jeho 23-ročnej priateľky - ruskej občianky Sofie Sapegovej -, ktorú zadržali spolu s ním, došlo v Minsku v nedeľu po tom, ako priamy let spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu presmerovali do hlavného mesta Minsk pre údajnú bezpečnostnú hrozbu, ktorá sa však nepotvrdila.

Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Prataševič, na letisku v Minsku 23. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vydal podľa ministerstva k tomuto prípadu odsudzujúce vyhlásenie v mene EÚ. V pondelok sa budú prípadom zaoberať aj premiéri a prezidenti krajín EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli.

Udalosti okolo Pratasevičovho zadržania medzitým ostro kritizovali Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko Poľsko či Severoatlantická aliancia (NATO). Predstavitelia členských krajín NATO sa budú podľa agentúry AFP nedeľňajším núteným pristátím lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku zaoberať v utorok na mimoriadnom stretnutí. Niektorí českí opoziční politici hovoria v tejto súvislosti o akte štátneho terorizmu, píšu Novinky.