Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko si pripomína 102. výročie vzniku samostatného Československa

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní na Pražskom hrade sa však tento rok pre koronavírusovú pandémiu neuskutoční.

Praha 28. októbra (TASR) - Česká republika si v stredu pripomína 102 rokov od vzniku samostatného československého štátu. Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní na Pražskom hrade sa však tento rok pre koronavírusovú pandémiu neuskutoční. Informovala o tom televízna stanica Nova.

Tradičné oslavy tento rok nahradí živý prenos zo striedania hradných stráží na sociálnej sieti Facebook, začínajúci sa o 11.45 h, informuje Pražský hrad.

Súčasťou akcie, na ktorej budú platiť prísne hygienické opatrenia, bude aj motorkáda a Hudba Hradnej stráže. Sólista František Zahradníček zaspieva štátnu hymnu ČR a nádvorie Hradu bude nasvietené vo farbách trikolóry.

"Dnes má naša krajina veľký sviatok. Je 28. októbra. Deň vzniku samostatného československého štátu. Všetci si pripomenieme TGM (Tomáša Garrigua Masaryka). Československú republiku. V našich dejinách sme prekonali všetky prekážky a ťažké obdobia a pevne verím, že aj z tohto vyjdeme silnejší," napísal český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní Hrad odsunul na október budúceho roku, pričom zoznam laureátov zverejní v stredu večer na svojich oficiálnych webových stránkach.

Nebude sa konať ani tradičná pietna spomienka na pražskom Vítkove, kam si chodia zástupcovia štátnych inštitúcii a politici pripomínať vznik Československa a položiť vence na Hrob neznámeho vojaka.