Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko: Každý siedmy súčasný sudca bol pred 1989 členom KSČ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kým pred ôsmimi rokmi bolo medzi sudcami 697 bývalých komunistov, tento rok ich je vzhľadom k pokračujúcej generačnej obmene takmer o tretinu menej.

Praha 17. novembra (TASR) - V českej justícii aj 29 rokov po Nežnej revolúcii pôsobí 405 sudcov, ktorí boli pred novembrom 1989 členmi Komunistickej strany Československa (KSČ). To je 13,5 percenta zo všetkých mužov a žien v talároch, napísala v sobotu webová stránka Českého rozhlasu (ČRo).

Kým pred ôsmimi rokmi bolo medzi sudcami 697 bývalých komunistov, tento rok ich je vzhľadom k pokračujúcej generačnej obmene takmer o tretinu menej. Napriek tomu aj naďalej tvoria 13,5 percenta zo všetkých aktívnych členov sudcovského stavu, ukázala ďalej analýza spravodajského servera iROZHLAS.cz.

Aj nedávno vymenovaný predseda Najvyššieho správneho súdu Michal Mazanec bol v rokoch 1984-89 členom KSČ. Jeho predchodca Josef Baxa prihlášku do strany podal, ale členom sa už stať nestihol; v roku 1989 bol ešte len kandidátom na člena KSČ, približuje ČRo.

Relatívne vyššiu početnosť bývalých členov KSČ na vyšších stupňoch súdov možno podľa rozhlasu vysvetliť tým, že na tieto pozície sa dostávajú skúsenejší sudcovia, u ktorých je teda vyššia pravdepodobnosť, že začínali s kariérou pred rokom 1989.

Aj v súčasnosti môže dávne a pozabudnuté členstvo v KSČ súdne konanie skomplikovať, pripomína Český rozhlas. Napríklad vydavatelia prejavov Adolfa Hitlera oddialili verdikt vo svojej kauze o tri roky tým, že si sťažovali na predpojatosť trojice sudcov Najvyššieho súdu, ktorí v ich kauze rozhodovali - a všetci boli pred novembrom 1989 členmi KSČ. Tento rok v apríli Ústavný súd ich sťažnosť odmietol, všíma si iROZHLAS.cz.