Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko vyhlásilo pracovnú povinnosť pre ambulantných lekárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Nemocnice sú na pokraji síl, konštatoval český minister vnútra Jan Hamáček.

Praha 4. marca (TASR) - Česká vláda v stredu vyhlásila pracovnú povinnosť pre špecialistov a zdravotníkov z ambulancií, ktorí majú lekárom a zdravotným sestrám pomôcť so starostlivosťou o pacientov s ochorením COVID-19. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra vnútra Jana Hamáčka.

"Nemocnice sú na pokraji síl. Vláda preto vyhlásila pracovnú povinnosť pre špecialistov a zdravotníkov z ambulancií, aby pomohli vyčerpaným lekárom a sestričkám v starostlivosti o pacientov," napísal Hamáček na Twitteri.

Pracovná povinnosť môže byť od štvrtka nariadená "všetkým zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa nepodieľajú na starostlivosti o pacientov s ochorením COVID-19", spresnil český minister zdravotníctva Jan Blatný. "Situácia je naozaj kritická; na záchranu životov je potrebné zapojiť všetky rezervy, ktoré máme," povedal.

Pracovnú povinnosť môžu nariadiť hajtmani a primátor Prahy, píšu Novinky.cz.

V Česku pribudlo v utorok 16.642 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 807 viac ako pred týždňom a štvrtý najvyšší prírastok za 24 hodín od začiatku pandémie.

V dôsledku nedostatku miest pre pacientov s koronavírusom v českých nemocniciach sa vláda ČR dohodla s Nemeckom, ktoré pre nich vyhradí 19 miest vo svojich zariadeniach. Švajčiarsko ponúka pre českých pacientov 20 miest.

Pardubický kraj pre nedostatok nemocničných kapacít vyhlásil v utorok stav hromadného postihnutia osôb. Neskôr tak urobili i ďalšie nemocnice v ČR.