Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády

Jan Hamáček, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb.

Praha 17. apríla (TASR) - Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti, uviedol na svojej webstránke český Deník N.

Podľa Hamáčka boli vyhostení pracovníci ruskej ambasády identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci tajných služieb. Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19. hodinu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval.

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Likvidačné práce na mieste výbuchov sa skončili až vlani na jeseň.

"Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania... Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať," vyhlásil v tejto súvislosti premiér Andrej Babiš.

Podľa Babiša, ktorý vystúpil na tlačovej konferencii spoločne s Hamáčkom, existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí.

Podľa Hamáčka Česko priebežne o celej záležitosti informuje svojich partnerov z EÚ a NATO a žiada o ich podporu.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity, napísal server iDNES.cz.

Podľa denníka po týchto odhaleniach dostáva úplne iný rozmer skutočnosť, že došlo k zrušeniu Hamáčkovej plánovanej cesty do Moskvy, kde mal ísť v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Chronológia prípadov vyhostenia ruských diplomatov za posledných 5 rokov



29. decembra 2016 - Prezident USA Barack Obama nariadil vypovedanie 35 ruských diplomatov a ich rodinných príslušníkov. Uvalil tiež sankcie voči deviatim ruským inštitúciám, podnikom a jednotlivcom, vrátane vojenskej rozviedky GRU a civilnej tajnej služby FSB a zakázal zvyšným ruským diplomatom prístup k dvom objektom v New Yorku a vo Washingtone. Zdôvodnil to ich zasahovaním do priebehu prezidentských volieb a vyvíjania nátlaku na amerických diplomatov pôsobiacich v Rusku.



29. mája 2017 - Moldavsko vyhostilo skupinu piatich ruských diplomatov. Moldavská spravodajská služba sa domnieva, že boli špiónmi verbujúcimi bojovníkov do povstania na východe Ukrajiny.



14. marca 2018 - Britská premiérka Theresa Mayová ohlásila vyhostenie 23 ruských diplomatov v reakcii na útok bojovou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Išlo o 23 ruských diplomatov, ktorí boli identifikovaní ako nedeklarovaní spravodajskí dôstojníci. K útoku, z ktorého Británia obvinila Rusko, došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury.



26. marca 2018 - Spojené štáty oznámili, že vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Ruských diplomatov vyhostili tiež Ukrajina (13), Kanada, Poľsko, Francúzsko, Nemecko (4), Česká republika a Litva (3), Albánsko, Španielsko, Holandsko, Taliansko, Dánsko, Austrália (2) a Estónsko, Lotyšsko, Chorvátsko, Fínsko, Rumunsko, Švédsko, Maďarsko, Gruzínsko a Nórsko (1)



15. septembra 2018 - Holandské orgány oznámili, že už pred niekoľkými mesiacmi zadržali a vyhostili z krajiny dvoch predpokladaných ruských špiónov, ktorí sa údajne snažili hackersky preniknúť do švajčiarskeho laboratória vykonávajúceho testy chemických zbraní. Potvrdila to švajčiarska vláda, ktorá si predvolala ruského veľvyslanca, aby mu vyjadrila protest proti "pokusu o útok“.



5. decembra 2018 – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) potvrdil, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenskej republiky. Podľa premiéra vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín EÚ a NATO správať. Diplomata vyhostili 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín.



4. decembra 2019 - Nemecko vyhlásilo v stredu za nežiaduce osoby dvoch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Berlíne. Akt súvisel s vraždou gruzínskeho občana v hlavnom meste Nemecka.



6. júna 2020 - ČR sa rozhodla vyhostiť dvoch ruských diplomatov v reakcii na vyšetrovanie úniku informácií o tom, že do Česka prišiel agent ruských tajných služieb s jedom ricín.



10. augusta 2020 - Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov. Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Navyše došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ.



23. septembra 2020 - Bulharské ministerstvo zahraničných vecí dalo dvom ruským diplomatom 72-hodinovú lehotu na opustenie krajiny. K takémuto kroku pristúpila Sofia po tom, ako bulharskí prokurátori obvinili ruských diplomatov, že sa od roku 2016 venovali v Bulharsku špionážnym aktivitám.



10. decembra 2020 - Holandsko vykázalo z krajiny dvoch ruských diplomatov, ktorí pracovali pre ruskú Službu zahraničnej rozviedky (SVR).



22. marca 2021 - Bulharsko oznámilo, že vyhostilo dvoch ruských diplomatov. Stalo sa tak len niekoľko dní potom, ako bulharské úrady odhalili a zadržali ďalšie osoby podozrivé zo špionáže v prospech Ruska.