Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko začne zrejme na jeseň podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu

Žena dostáva vakcínu od spoločnosti Pfizer/Biontech v novom očkovacom centre v budove O2 Universum v Prahe 9. apríla 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tretia dávka bude dobrovoľná, nebude to povinnosť.

Praha 19. augusta (TASR) - Česko zrejme už na jeseň ponúkne svojim obyvateľom možnosť nechať sa zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Vo štvrtok to po rokovaní vlády uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informovali televízie ČT24 a Nova.

"Zatiaľ to naozaj vyzerá tak, že by sme tretiu dávku aplikovali primárne ohrozeným skupinám... Nie je to o tom, že by sme teraz treťou dávkou naočkovali celú spoločnosť," uviedol Vojtěch s tým, že o tom, kedy začnú tretiu dávku vakcíny podávať, ešte rokujú, rozhodnúť by mali do konca augusta. Predpokladá však, že prví ľudia by posilňujúcu dávku mohli dostať už na jeseň.

Tretia dávka bude podľa jeho slov dobrovoľná, nebude to povinnosť. "Bude to dobrovoľná otázka, bude to odporúčajúce stanovisko a nie povinnosť," uviedol Vojtěch.

Minister zároveň uviedol, že jeho rezort už rieši aj objednávku vakcín na nasledujúce roky, aby mali v krajine dostatok očkovacích látok na preočkovanie celej populácie.

Podľa českého ministerstva zdravotníctva sa v ČR doteraz nechalo zaočkovať aspoň prvou dávkou vakcína takmer 5,7 milióna obyvateľov krajiny, plne očkovaných je takmer 5,3 milióna Čechov.