Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko zasiahne prudký vietor, možné sú aj škody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Miestami by mal dosahovať rýchlosť 55 až 70 kilometrov za hodinu.

Praha 16. januára (TASR) - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval v nedeľu pred silným vetrom, ktorý počas pondelka zasiahne väčšinu územia Česka. Miestami by mal dosahovať rýchlosť 55 až 70 kilometrov za hodinu, informoval server Novinky.cz.

Výstraha platí od pondelkových 05.00 h do 18.00 h. "Čerstvý západný až severozápadný vietor, miestami s nárazmi 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), bude neskôr popoludní a večer od severu slabnúť," uvádza sa v správe ČHMÚ.

Výstraha sa týka väčšiny územia Česka, okrem Karlovarského kraja, väčšiny Plzenského a Královohradeckého kraja a východných častí Zlínskeho a Moravskosliezskeho kraja.

Podľa meteorológov hrozí poškodenie stromov a lesných porastov, možné sú aj menšie škody na budovách. Ľudia by si mali dávať tiež pozor na uvoľnené predmety a zlomené vetvy, a to pri cestách pešo aj autom.

"Odporúča sa zaistiť okná, dvere, odstrániť alebo upevniť voľne uložené predmety a pod. Dbať na zvýšenú opatrnosť pri pohybe vonku a pri riadení vozidiel. Na horách sa odporúča obmedziť túry a nevydávať sa najmä do hrebeňových partií," poradili meteorológovia.