Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko zasiahnu silné búrky, varovali meteorológovia

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Podľa meteorológov môžu byť búrky veľmi silné a môže počas nich napršať až 50 milimetrov zrážok. Hrozia tiež prívalové zrážky a krupobitie.

Praha 5. júna (TASR) - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu rozšíril piatkovú výstrahu pred veľmi silnými búrkami v juhozápadnej časti Česka. Výstraha platí od sobotňajšieho popoludnia do noci na nedeľu, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Výstraha sa týka Juhočeského, Plzenského a Karlovarského kraja, ako aj častí Ústeckého a Stredočeského kraja.

Podľa meteorológov môžu byť búrky veľmi silné a môže počas nich napršať až 50 milimetrov zrážok. Hrozia tiež prívalové zrážky a krupobitie. "Miestami sa vyskytnú búrky s celkovým úhrnom okolo 50 milimetrov a v menšej miere aj s krúpami," uviedli meteorológovia, ktorí v dôsledku prívalových dažďov varovali aj pred materiálnymi škodami či problémami s dopravou. Výstraha s nižším stupňom rizika platí od sobotňajšieho popoludnia do noci na nedeľu aj pre ďalšie časti Stredočeského a Ústeckého kraja, kraj Vysočina a Juhomoravský kraj.

Ako uvádza spravodajský server iNDES.cz, výstrahu pred silnými búrkami, ktorá platí pre západnú časť krajiny, vydali tiež nemecké úrady. Urobili tak po tom, ako v piatok zomrel pri povodni muž a 12 ročné dievča sa vážne zranilo po údere blesku. Hasiči v západnom Nemecku boli privolaní k tisíckam škodových udalostí vrátane zatopených pivníc a garáží či zosuvov pôdy. Nemecká meteorologická služba (DWD) uviedla, že búrky s prívalovými dažďami a krupobitím očakáva aj v sobotu. Presúvať sa budú pozvoľna smerom na východ.