Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko zažilo pred 25 rokmi povodeň storočia, zahynuli desiatky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Najpostihnutejšou bola obec Troubky v okrese Přerov, ktorá sa neskôr stala symbolom povodne. V priebehu niekoľkých hodín zaplavila voda asi 150 domov a zahynulo tu deväť ľudí.

Praha 4. júla (TASR) - Českú republiku pred 25 rokmi zasiahla najničivejšia povodeň 20. storočia, ktorá si vyžiadala desiatky ľudských životov. Záplavy postihli 558 obcí, v ktorých spôsobili rozsiahle škody. TASR informáciu prevzala z webu Českej televízie.

Masívne záplavy prišli nečakane. Prvé varovanie pred pravdepodobným príchodom výdatných zrážok v oblasti Moravy a Sliezska vydali meteorológovia až 4. júla a naplnilo sa do niekoľkých hodín. Zrážky boli extrémne. Počas niekoľkých dní v povodí riek Morava a Odra spadla viac ako polovica ročného úhrnu zrážok.

Najpostihnutejšou bola obec Troubky v okrese Přerov, ktorá sa neskôr stala symbolom povodne. V priebehu niekoľkých hodín zaplavila voda asi 150 domov a zahynulo tu deväť ľudí. Povodňová vlna zaplavila aj centrum Olomouca, okolie mesta Kroměříž a voda ohrozila aj hutnícke podniky v ostravskom kraji.

V mnohých oblastiach bol v dôsledku záplav nedostatok pitnej vody, prerušili sa dodávky energií a nefungovala telefónna sieť. Znečistená voda na zaplavených územiach tiež spôsobila hygienické problémy a šírili sa bakteriálne ochorenia.

Ľuďom postihnutým katastrofou finančne pomohla vláda, ale aj Európska komisia. Záplavy tiež vyvolali nebývalú vlnu občianskej solidarity. Ľudia v celom Česku vyzbierali takmer 800 miliónov korún (približne 32 miliónov eur), pričom priemerná mzda v roku 1997 bola 10.800 korún (približne 440 eur).

Podľa neskorších analýz nebola Česká republika na katastrofu takýchto rozmerov pripravená. Mnoho postupov na riešenie krízových situácií sa vytvorilo až po tejto udalosti. Vznikol Integrovaný záchranný systém a rozbehla sa rozsiahla výstavba protipovodňových opatrení a úprava tokov riek.

Povodeň v roku 1997 vyhnala z domovov približne 80.000 ľudí, z nich viac ako 10.000 úplne stratilo strechu nad hlavou. Celkové hmotné škody dosiahli takmer 63 miliárd českých korún (približne 2.5 miliardy eur). Zničených bolo 2151 domov a ďalších 5652 bolo dlhodobo neobývateľných.