Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Česko zaznamenalo 1476 nových prípadov nákazy koronavírusom

Muž so starou vojenskou plynovou maskou na tvári z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu čaká na metro v Prahe, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Český premiér Andrej Babiš v pondelňajšom mimoriadnom televíznom prejave vyzval občanov, aby nosili ochranné rúška.

Praha 22. septembra (TASR) - Česko zaznamenalo v pondelok 1476 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na utorok.

V priebehu nedele potvrdili v ČR infekciu 985 pacientom a v sobotu ich bolo 2046. V piatok evidovali v krajine 2111 prípadov po štvrtkovom rekordnom počte 3130 novoinfikovaných.

Celkovo Česko potvrdilo 50.764 prípadov nákazy a 522 súvisiacich úmrtí.

Aktuálny počet nakazených dosiahol 24.817, z nich približne 494 je hospitalizovaných. Vyliečilo sa dosiaľ 25.425 ľudí.

České ministerstvo zdravotníctva v pondelok aktualizovalo takzvaný koronavírusový semafor, ktorý reflektuje riziko nákazy v jednotlivých regiónoch. Do oranžového stupňa, ktorý znamená počiatočný komunitný prenos nákazy, je po novom zaradených 28 regiónov - predtým ich bolo desať. Najviac zasiahnuté naďalej zostáva hlavné mesto Praha, ktoré je zaradené do červenej zóny.

Český premiér Andrej Babiš v pondelňajšom mimoriadnom televíznom prejave, ktorý odvysielala stanica ČT24, vyzval občanov, aby v boji proti novému koronavírusu rešpektovali povinnosť nosiť ochranné rúška. Zároveň pripustil, že počas leta, keď došlo k uvoľneniu protipandemických opatrení, spravil chybu.

Premiér takisto znova poďakoval za prácu bývalému ministrovi zdravotníctva Adamovi Vojtěchovi, ktorý v pondelok odstúpil zo svojej funkcie. Jeho nástupcom sa stal Roman Prymula.

V pondelok obnovil svoju činnosť ústredný krízový štáb.