Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko zruší svoju ambasádu v Kábule, zlepšenie situácie neočakáva

Príslušník talibov v Kábule, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z dôvodu neudržateľnej bezpečnostnej situácie bolo 15. augusta toho roku české veľvyslanectvo v Kábule dočasne uzavreté a jeho personál evakuovaný.

Praha 2. novembra (TASR) - Česko od nového roka zruší svoj zastupiteľský úrad v hlavnom meste Afganistanu. Vládu o tom v stredu informoval český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Pre TASR to potvrdila Mariana Wernerová z českého rezortu zahraničných vecí, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"K zrušeniu nášho zastupiteľského úradu v Kábule pristúpila česká diplomacia po tom, čo bol úrad už viac ako rok dočasne uzatvorený po zložitej evakuácii vlani v septembri," vysvetlila Wernerová.

V Afganistane podľa ministerstva prevláda zhoršená bezpečnostná situácia, ktorá neumožňuje, aby sa činnosť veľvyslanectva obnovila.

"Činnosť úradu preberá zastupiteľský úrad v Pakistane a Česko bude naďalej pokračovať v humanitárnej pomoci v spolupráci s českými mimovládnymi organizáciami, ktoré pomáhajú priamo v Afganistane," spresnila za rezort Wernerová.

Fundamentalistické hnutie Taliban prevzalo v Afganistane moc po rýchlej ofenzíve v polovici augusta 2021. Z dôvodu neudržateľnej bezpečnostnej situácie bolo 15. augusta toho roku české veľvyslanectvo v Kábule dočasne uzavreté a jeho personál evakuovaný.





(spravodajkyňa Barbora Vizváryová)