Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Český exminister dopravy sa viezol vo vlaku načierno. V I. triede

Rýchlovlak Pendolino Foto: TASR/Pavel Neubauer

Žák nepredložil platný cestovný lístok a preukázal sa podľa všetkého neplatným preukazom kontrolóra ministerstva, píšu Lidové noviny

Bratislava 27. novembra (Teraz.sk) - Rýchlovlak Pendolino na linke Ostrava - Praha viezol vo štvrtok čierneho pasažiera. Bol ním exminister dopravy a bývalý šéfinšpektor dráhovej dopravy Zdeněk Žák. Ako zistili Lidové Noviny a Lidovky.cz, Žák nepredložil platný cestovný lístok a preukázal sa podľa všetkého neplatným preukazom kontrolóra ministerstva dopravy.

Niekdajší minister Rusnokovej vlády a súčasný poradca prezidenta Miloša Zemana cestoval z Ostravy v prvej triede vlaku Super City Pendolino smer hlavné mesto. Keď ho sprievodcovia požiadal o predloženie lístka, ukázal mu Žák svoj preukaz štátneho kontrolóra.

Žák: Striktne to odmietam

V rokoch 2003 až 2006 Žák skutočne preukážku vlastnil. Pôsobil totiž ako generálny inšpektor Železničnej inšpekcie. Teraz ale nielenže už inšpektora nerobí, ale nepracuje už ani na ministerstve dopravy. O tom, že sa Žák vydával za inšpektora, mal správu aj hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský. "Bol som informovaný, že vo vlaku ide pán Žák s neplatným oprávnením štátneho dozoru," uviedol. Či išlo však skutočne o neplatný doklad, nebol schopný povedať.

Sám Žiak ale poprel, že by išiel vlakom načierno. "Striktne odmietam, že by som používal nejakú preukážku," tvrdí. Pripustil, že ako generálny inšpektor Železničnej inšpekcie ju vlastnil, vo vlaku sa ale vraj preukázal bežným lístkom. "V roku 2011 mi ukradli doklady aj preukážkou poverenie na výkon štátneho dozoru, ale rovnako by sa na ňu nedalo cestovať, je totiž starého vzoru a každý by to spoznal," bránil sa exminister.

Sprievodca: Lístok nemal

Úplne iný scenár ponúkol sám sprievodca, ktorý exministra kontroloval. "Lístok nemal, predložil mi preukaz kontrolóra," opísal situáciu serveru Lidovky.cz člen vlakovej čaty, ktorého meno redakcia pozná, ale uvádzať ho nebude.

Z preukazu nie je na prvý pohľad zrejmé, či je platný alebo neplatný. Ministerstvo dopravy ale pravidelne vydáva zoznamy preukazov, ktoré už využívať nemožno. Sprievodca si chcel preto číslo preukážky s týmto zoznamom porovnať. "Pred Pardubicami som po ňom preto chcel preukážku znovu, aby som si overil, či nepatrí medzi neplatné. A to už mi ju znova nepredložil, "uviedol sprievodca. Žák mu tvrdil, že už ju nemôže nájsť.

Verzii sprievodcu nahráva aj fakt, že keď Žáka server Lidovky.cz požiadal o zaslanie vyfotených lístkov, odmietol. "Ak by sa niečo také stalo, teraz by sa niekde overovala totožnosť a platila pokuta. Vždy, keď idem vlakom, preukážem sa platným lístkom, "uviedol Žák.