Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český minister Blatný:Vakcína Johnson & Johnson príde do EÚ 16. apríla

Na archívnej snímke z 2. decembra 2020 amplulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Podľa ministra z toho vyplýva, že už v apríli bude možné touto jednodávkovou vakcínou zaočkovať niekoľko desiatok tisíc ľudí v Česku.

Praha 19. marca (TASR) - Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson príde do Európskej únie 16. apríla. Vakcína bude určená na očkovanie praktickými lekármi. V piatok to oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný.

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Minister Blatný povedal, že v priebehu apríla by do členských krajín EÚ mali prísť tri milióny vakcín. V máji by malo pribudnúť ďalších 13 miliónov a v júni už 39 miliónov.

Podľa ministra z toho vyplýva, že už v apríli bude možné touto jednodávkovou vakcínou zaočkovať niekoľko desiatok tisíc ľudí v Česku.

Očkovacia stratégia českého ministerstva zdravotníctva počítala apríli s dodaním 185.000 dávok vakcíny Johnson & Johnson. V máji a júni majú byť dodávky rovnaké, v ďalších mesiacoch sa podľa stratégie majú dodávky pohybovať na úrovni 400.000 dávok.

Európska únia predtým schválila na očkovanie aj vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všetky sa podávajú v dvoch dávkach. V Česku zatiaľ vpichli ľuďom 1,2 milióna dávok vakcín proti koronavírusu, ukončené očkovanie má 340.921 ľudí, informoval portál Novinky.cz.