Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Český minister práce Drábek odvolal svojho námestníka

Vladimíra Šišku zadržala v pondelok protikorupčná polícia.

Praha 2. októbra (TASR) - Minister práce a sociálnych vecí ČR Jaromír Drábek dnes odvolal z funkcie svojho prvého námestníka Vladimíra Šišku, ktorého v pondelok zadržala protikorupčná polícia a ktorý medzičasom čelí obvineniu z trestného činu podplácania. Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorkyňu rezortu Viktoriu Plívovú.

Drábek už skôr v priebehu dnešného dňa avizoval odvolanie svojho námestníka a uviedol, že je pripravený rezignovať na ministerské kreslo, ak by sa podozrenie voči Šiškovi, s ktorým spolupracoval deväť rokov, potvrdilo. Cítim plnú politickú zodpovednosť za to, že som ho priviedol na ministerstvo, konštatoval šéf rezortu.

Výkonom funkcie námestníka poveril minister, ktorý verí v Šiškovu nevinu a hovoril predtým o jeho odvolaní na dobu vyšetrovania, šéfa svojho kabinetu Zdeňka Kadleca.

Drábekov postup vedeniu TOP 09 zatiaľ stačí, čo potvrdili tak líder strany Karel Schwarzenberg, ako aj minister financií Miroslav Kalousek. Jeho informáciu vzalo na vedomie a vyjadrilo mu plnú dôveru.

Detektívi protikorupčnej polície iniciovali uvalenie väzby na oboch obvinených, teda popri odvolanom námestníkovi ministra Vladimírovi Šiškovi aj na Milana Hojera, ktorý riadil na ministerstve odbor informatiky. Pre internetový server iDNES.cz to dnes potvrdil hovorca elitného útvaru Jaroslav Ibehej. O návrhu musí rozhodnúť príslušný súd.

O okolnostiach korupčného správania sa oboch zadržaných sa naďalej špekuluje, verejnosť sa zatiaľ dozvedela z vierohodných zdrojov iba toľko, že ich stíhanie súvisí s niektorou z verejných zákaziek.