Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Český minister zahraničných vecí si predvolal maďarského veľvyslanca

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Chce počuť vysvetlenie k výrokom predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra. Ten v rozhovore pre denník Právo uviedol, že ČR a Slovensko vôbec nemali byť prijaté do EÚ kvôli Benešovým dekrétom.

Praha 14. decembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si na utorok predvolal maďarského veľvyslanca v ČR Tibora Petöa. Chce od neho počuť vysvetlenie k výrokom predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra. Ten v rozhovore pre denník Právo uviedol, že ČR a Slovensko vôbec nemali byť prijaté do EÚ kvôli Benešovým dekrétom.

"ČR a SR sa nemali vôbec stať členmi únie, ak súčasťou ich právneho poriadku je zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny," uviedol Kövér.

Tento výrok už odsúdil minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD), ktorý v nedeľu prišiel do Maďarska za českými policajtmi, ktorí pomáhajú pri dozore nad schengenským priestorom.

Zaorálek v pondelok na Twitteri oznámil, že si maďarského veľvyslanec pozve na koberček a bude od neho chcieť počuť, ako boli výroky myslené. "Na zajtrajšok som si predvolal maďarského veľvyslanca v ČR, aby mi vysvetlil kontroverzné výroky predsedu maďarského parlamentu na adresu ČR," uviedol minister.

Česká republika považuje dekréty za právne vyhasnuté, avšak trvá na tom, že sú súčasťou českého právneho poriadku.