Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch odstúpil z funkcie

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, archívna foto. Foto: TASR/AP

Na rezignáciu ministra vyzývali politici v minulých mesiacoch, premiér Andrej Babiš jeho odvolanie odmietal.

Praha 21. septembra (TASR) - Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch rezignoval. Odchod z funkcie oznámil v pondelok ráno na tlačovej konferencii, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"Rozhodol som sa, že odstúpim z funkcie ministra zdravotníctva. Pánovi premiérovi som už svoju rezignáciu dal," uviedol Vojtěch.

Na rezignáciu ministra vyzývali politici v minulých mesiacoch, premiér Andrej Babiš jeho odvolanie odmietal. Vojtěchovo odstúpenie je prekvapenie, píšu Novinky.cz.

"Na ministerstvo zdravotníctva som prišiel s tým, aby som presadil určité zmeny. Epidémia koronavírusu mi to neumožnila. Snažil som sa urobiť všetko tak, aby sa zdravotníctvo posunulo dopredu," povedal Vojtěch s tým, že funkciu ministra zdravotníctva vykonával srdcom a zo všetkých síl.

Vo funkcii pôsobil necelé tri roky, dodávajú Novinky.cz. Podľa spravodajského servera Denikn.cz poslancom naďalej zostáva.


Meno Vojtěchovho nástupcu by malo byť známe už okolo poludnia


Kto nahradí Adama Vojtěcha vo funkcii českého ministra zdravotníctva by mohlo byť známe už v pondelok okolo poludnia, keď by svoj ďalší postup mal novinárom oznámiť premiér Andrej Babiš. Podľa informácií spravodajského servera iDNES.cz už premiér meno Vojtěchovho nástupcu pozná.

Adam Vojtěch odstúpenie z funkcie oznámil v pondelok ráno na tlačovej konferencii. Svoju rezignáciu už odovzdal Babišovi. Povedal, že naďalej zostane poslancom a bude sa venovať oblasti zdravotníctva.

"Na ministerstvo zdravotníctva som prišiel s tým, aby som presadil určité zmeny. Epidémia koronavírusu mi to neumožnila. Snažil som sa urobiť všetko tak, aby sa zdravotníctvo posunulo dopredu," povedal Vojtěch s tým, že funkciu ministra zdravotníctva vykonával srdcom a zo všetkých síl. Vo funkcii pôsobil necelé tri roky.

Podľa iDNES.cz padajú už aj mená ľudí, ktorí by mohli Vojtěcha nahradiť. Jedným z favoritov je vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve Roman Prymula, ktorý bol Vojtěchovým námestníkom a v čase núdzového stavu viedol krátko Ústredný krízový štáb.

Česká televízia (ČT) uviedla, že Vojtěcha by mohol nahradiť Aleksi Šedo, súčasný námestník ministra zdravotníctva, ktorý od roku 2012 pôsobil ako dekan 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.


Babiš poďakoval Vojtěchovi za prácu a uznal, že to nemal ľahké


Na archívnej snímke Andrej Babiš.
Foto: Archív TASR


Český premiér Andrej Babiš v pondelok poďakoval odchádzajúcemu ministrovi zdravotníctva Adamovi Vojtěchovi za jeho prácu. Povedal, že chápe, že už toho naňho muselo byť veľa a bol politikou a médiami znechutený.

"Urobil na ministerstve viac práce než väčšina jeho predchodcov. A boj s prvou vlnou vírusu zvládol neuveriteľne. Chápem, že už toho naňho muselo byť veľa, že bol znechutený politikou a médiami a rozhodol sa odísť. Ďakujem mu. Za všetko. A prajem mu v živote i ďalšej kariére len to najlepšie," napísal Babiš na Twitteri.

Vojtěcha považuje za slušného, poctivého a veľmi pracovitého človeka. "Som presvedčený, že keby všetku svoju energiu nemusel vydať na boj s koronavírusom, raz by sa naňho spomínalo ako na najlepšieho ministra zdravotníctva," dodal Babiš.

Vojtěch sa na konci augusta snažil v Česku presadiť nosenie rúšok vo vnútorných priestoroch, premiér to však označil za nezmysel a tvrdil, že rúška už občanov unavujú.

Vojtěch následne ich povinné nosenie vyhlásil len vo verejných dopravných prostriedkoch a v zdravotníckych zariadeniach.

Keď sa epidemiologická situácia rapídne zhoršila, rúška sa potom narýchlo zavádzali v polovici septembra, priblížil spravodajský server Novinky.cz.

Portál iDNES.cz pripomenul, že Vojtěch odstupuje v čase, keď v Česku od konca prázdnin rastú počty nakazených koronavírusom a sú omnoho vyššie, než tomu bolo na jar.