Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Česku označili TikTok za bezpečnostnú hrozbu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aplikáciu už svojim zamestnancom zakázali používať niektoré inštitúcie EÚ a od začiatku marca ju na úradných zariadeniach blokuje aj kanadská vláda.

Praha 8. marca (TASR) - Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal v stredu varovanie v súvislosti s aplikáciou TikTok. Označil ju za bezpečnostnú hrozbu a ľuďom vo verejných funkciách odporučil nepoužívať ju. Verejnosť by svoju aktivitu v aplikácii mala zvážiť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Množstvo zbieraných dát a zaobchádzanie s nimi, v kombinácii s právnym prostredím v Číne a rastúcim počtom užívateľov v Českej republike, nám nedáva inú možnosť, než označiť TikTok za bezpečnostnú hrozbu," vyhlásil riaditeľ NÚKIB Lukáš Kintr.

Úrad hrozbu vyhodnotil na úrovni "vysoká", teda ako pravdepodobnú až veľmi pravdepodobnú. Okrem dát o používateľoch riziko predstavuje právne prostredie Čínskej ľudovej republiky, ktorému je podriadený prevádzkovateľ aplikácie - spoločnosť ByteDance.

"Technológia zbiera mnoho informácií o užívateľoch a jeho správaní, aj o zariadení, na ktorom funguje. Tieto dáta a informácie ukladá na rôznych miestach a nie je celkom jasné, kto k nim má prístup," vysvetlil riziko NÚKIB. Zbierané dáta o užívateľoch môžu byť podľa úradu v budúcnosti zneužité.

Bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s aplikáciou TikTok, NÚKIB podľa svojich slov sleduje a vyhodnocuje dlhodobo. V roku 2022 pribudlo mnoho významných zistení a analýz, ktoré prehĺbili už existujúce podozrenia.

Aplikáciu už svojim zamestnancom zakázali používať niektoré inštitúcie EÚ a od začiatku marca ju na úradných zariadeniach blokuje aj kanadská vláda.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)