Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český okres Cheb zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 2,9

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V tejto oblasti sa otrasy objavujú pravidelne. Naposledy v ich zaznamenali apríli.

Praha 5. augusta (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 2,9 zasiahlo vo štvrtok ráno o 06.03 h západočeský okres Cheb. Škody však hlásené neboli, oznámila podľa portálu Novinky.cz Jana Doubravová z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR.

Miernejšie zemetrasenie zaznamenali v hĺbke necelých deväť kilometrov medzi obcami Milhostov a Kaceřov a nesprevádzala ho ani séria ďalších otrasov, aké obvykle nastanú po silnejšom záchveve. Podľa seizmológov sa však nedá vylúčiť, že otrasy budú ešte pokračovať.

V tejto oblasti sa otrasy objavujú pravidelne - naposledy v ich zaznamenali apríli - vtedy však išlo o seizmický roj a nie izolovaný jav. Tentoraz nastali otrasy južnejšie než je obvyklé, pričom ich epicentrum bolo v okolí obce Milhostov, uviedla Doubravová. Otrasy pocítili i ľudia žijúci v okruhu desiatok kilometrov od epicentra.

Najsilnejšie zemetrasenie za posledné desiatky rokov malo magnitúdu 4,6 a zasiahlo okres Cheb v roku 1985. Otrasy vtedy spôsobili popraskanie stien, zrútenie komínov či rozbitie nádob v domácnostiach.