Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český parlament vyvesil tibetskú vlajku

Na snímke vlajka Tibetu na budove Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorú vyvesili na pripomienku krvavého potlačenia tibetského povstania čínskou vládou. Praha, 10. marca 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Na budove Kolovratského paláca zaviala jeho vlajka už po tretíkrát.

Praha 10. marca (TASR) - Obe komory českého parlamentu sa zapojili do akcie Vlajka pre Tibet a nad budovami Poslaneckej snemovne aj Senátu vztýčili tibetskú vlajku. Pripomenuli si tým povstanie Tibeťanov proti čínskej okupácii z roku 1959. Krvavo ho vtedy potlačila čínska vláda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová pripomenula, že pri zásahu čínskej vlády vtedy zomrelo 80.000 Tibeťanov a viac než milión ich zahynulo počas nasledujúcich rokov. "Som veľmi rada, že sa českej zahraničnej politike vrátila po mnohých rokoch servility sebavedomá tvár," dodala k postoju dolnej komory jej predsedníčka.

Témam Tibetu sa venuje aj Senát. Na budove Kolovratského paláca zaviala jeho vlajka už po tretíkrát. "Vlajka Tibetu, ktorá dnes visí na sídle Senátu, je pre mňa symbolom podpory všetkých ľudí, ktorí chcú žiť v slobode," vyhlásil predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil.

Senát sa k témam podpory Tibetu vracia opakovane. Jeho predstavitelia pripomenuli, že v uplynulom roku sa na pôde hornej komory napríklad uskutočnila konferencia o riešení krízy v Tibete.

Vlajka pre Tibet je každoročná medzinárodná kampaň, ktorá sa koná vždy 10. marca na výročie Tibetského národného povstania. Jej cieľom je poukázať na porušovanie ľudských práv na území Tibetu.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)