Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český premiér Fiala prijal novú maďarskú prezidentku

Maďarská prezidentka Katalin Nováková (vpravo) a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe v stredu 8. júna 2022. Foto: TASR/AP

Spolupráca v zoskupení Vyšehradskej štvorky je aj pre Česko mimoriadne dôležitá. Je dobre, že sme s pánom premiérom Fialom dokázali otvorene hovoriť, uzavrela maďarská prezidentka.

Budapešť/Praha 8. júna (TASR) - Vojna na Ukrajine sa musí čo najskôr ukončiť. Česko a Maďarsko musia s ohľadom na svoje možnosti poskytnúť všetku pomoc utečencom a núdznym. Zhodli sa na tom v stredu v Prahe maďarská prezidentka Katalin Nováková a český premiér Petr Fiala, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na príspevok prezidentky zverejnený na Facebooku.

Maďarská hlava štátu, ktorá je od utorka na dvojdňovej oficiálnej návšteve Česka, podotkla, že k uvedenej pomoci utečencom sú potrebné zo strany Európskej únie nielen slová, ale aj konkrétne činy a finančné zdroje.

Česká republika preberie od júla polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Ako pokračovala Nováková, Maďarsko v tejto súvislosti ráta s "českým pragmatizmom" ohľadne sankcií proti Rusku a očakáva spoluprácu, ktorá by mala "zabezpečiť pre Maďarsko eurofondy, na ktoré má nárok".

Maďarská prezidentka Katalin Nováková (vľavo) a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe v stredu 8. júna 2022.
Foto: TASR/AP


"Spolupráca v zoskupení Vyšehradskej štvorky je aj pre Česko mimoriadne dôležitá. Je dobre, že sme s pánom premiérom Fialom dokázali otvorene hovoriť," uzavrela maďarská prezidentka.

Úrad vlády ČR na Twitteri uviedol, že Fiala s Novákovou rokovali tiež o dvojstrannej spolupráci v oblasti obchodu, obrany a energetiky.

Nováková sa počas oficiálnej návštevy Česka nestretla s najvyššími predstaviteľmi parlamentu, pretože predseda Senátu Miloš Vystrčil i predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová sú služobne v zahraničí. Maďarská hlava štátu však v utorok rokovala s expremiérom Andrejom Babišom, ktorý je v súčasnosti so svojou stranou ANO v opozícii.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)