Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Český premiér sa stretne vo Vatikáne s pápežom Františkom

Český premiér Petr Fiala, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do Vatikánu Fiala zamieri z Berlína, kde vystúpi ako čestný rečník na zasadnutí Východného výboru nemeckého hospodárstva, informoval v stredu webový portál iDNES.cz.

Praha 1. júna (TASR) - Český premiér Petr Fiala sa na budúci týždeň vo štvrtok stretne vo Vatikáne s pápežom Františkom. Hovoriť budú o aktuálnych medzinárodných otázkach alebo o českej pomoci vojnou sužovanej Ukrajine.

Fiala sa stretne aj s kardinálom Pietrom Parolinom, ktorý je šéfom vatikánskej diplomacie. Do Vatikánu zamieri z Berlína, kde vystúpi ako čestný rečník na zasadnutí Východného výboru nemeckého hospodárstva, informoval v stredu webový portál iDNES.cz.

V marci 2017 rokoval s Františkom pri príležitosti stretnutia lídrov krajín Európskej únie na summite v Ríme vtedajší premiér ČR Bohuslav Sobotka. Františkov predchodca Benedikt XVI. prijal vo Vatikáne predsedu českej vlády Jana Fischera v roku 2009 či Petra Nečasa o tri roky neskôr.

Sobotka pri stretnutí pozval pápeža do Česka, čo urobili opakovane i český prezident Miloš Zeman či bývalý šéf Poslaneckej snemovne Radek Vondráček pri prijatí vo Vatikáne v roku 2019.

Nateraz posledným pápežom, ktorý navštívil Česko, je Benedikt XVI., ktorý v septembri 2009 odslúžil omše pod holým nebom v Brne a v Starej Boleslavi. Pred Benediktom XVI. bol v Česku i pápež Ján Pavol II. – v rokoch 1990, 1995 a 1997.