Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český senát vyzval premiéra Babiša, aby odstúpil z funkcie

Český premiér Andrej Babiš prichádza na záverečný deň neformálneho summitu hláv štátov a vlád krajín Európskej únie, ktorý organizuje rakúske predsedníctvo v Rade EÚ v Salzburgu 20. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Horná komora českého parlamentu prijala uznesenie po tom, čo sa premiér nedostavil na jej zasadanie.

Praha 15. novembra (TASR) - Senát Parlamentu ČR prijal vo štvrtok v Prahe uznesenie, v ktorom vyzval predsedu českej vlády Andreja Babiša, aby v súvislosti s novým vývojom v kauze Čapí hnízdo odstúpil. Informoval o tom na Twitteri Senát ČR.

"Senát považuje účasť Andreja Babiša vo vláde ČR do konca vyšetrovania podozrenia z dotačného podvodu vo veci spoločnosti Čapí hnízdo za neprijateľnú," uvádza sa v uznesení.

Horná komora českého parlamentu prijala uznesenie po tom, čo sa premiér nedostavil na jej zasadanie, aby poskytol vyjadrenie k informáciám o pobyte svojho syna na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym.

Andrej Babiš, ktorý v stredu odmietol výzvy na demisiu, sa ospravedlnil z účasti na rokovaní senátorov a žiadny náhradný termín im neavizoval, vyplýva z dostupných informácií českých elektronických médií.

Babišov syn obvinil svojho otca z klamstva


Andrej Babiš mladší, syn českého premiéra, ktorého kauza v uplynulých dňoch rozvírila hladinu českej politickej scény, v emaile pre server Seznam Zprávy napísal, že "môj otec klame". Vyslovil pritom želanie byť v kontakte s českou políciou vyšetrujúcou jeho únos.

"Teraz čítam v novinách, že môj otec povedal, že musím byť pod 'neustálym dozorom' vzhľadom k mojej pseudochorobe, ktorej sa hovorí schizofrénia. Tým prekročil červenú čiaru, pretože to je lož a zasahuje to a týka sa to mojej osobnej slobody. Nie som vôbec 'pod dozorom' v Švajčiarsku, ale voľný. Čítal som tiež, že polícia znovu otvorila môj prípad 'únosu'", cituje server iDNES.cz Andreja Babiša ml.

"Ak je človek skutočne unesený, alebo nie, je jedna záležitosť, ale to, že môj opatrovateľ povie: 'Ja a tvoj otec urobím všetko, aby si bol zavretý (v psychiatrickej liečebni)', je (záležitosť) druhá. Želám si byť telefonicky v kontakte s políciou ČR vyšetrujúcou môj prípad z Ukrajiny a Ruska. Možno mi to za ten trik so skrytou kamerou vybavíte," dodal syn českého premiéra.

Z reportáže novinárov Seznamu Zprávy, ktorá spôsobila značný rozruch nielen v ČR, vyplýva, že Andrej Babiš ml. sa podľa vlastných slov proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička, aby v prípade farmy Čapí hnízdo nemohol vypovedať. Niektoré dokumenty týkajúce sa spomínanej farmy údajne skutočne podpísal, nevedel však, aký je ich obsah. Práve rodinnou väzbou obhajoval český premiér svoje kroky v celom spore okolo dotácie pre Čapí hnízdo, v súvislosti s ktorou figurujú medzi trestne stíhanými z dotačného podvodu nielen predseda vlády ČR, ale aj jeho dve dospelé deti vrátane Andreja Babiša ml.

Po vypuknutí kauzy okolo dotácie pre Čapí hnízdo údajne manžel psychiatričky Protopopovovej, vodič Agrofertu odviezol premiérovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol. Pre stíhanie Čapího hnízda," uviedol pre Seznam TV Babiš mladší.

"Povedala mi (Protopopovová) - máš na výber: buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď tam budeš, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," povedal Andrej Babiš mladší. "On (Protopopov) mi na Ukrajine povedal - ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený," dodal. Protopopova sa podľa svojich slov bál, preto oznámil českej polícii, že ho uniesli. Polícia sa podľa správ českých médií oznámením zaoberala, ale nezistila nijaké protiprávne konanie.

Babišov syn v súčasnosti žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Serveru Seznam Zprávy povedal, že v súčasnosti užíva lieky a má aj lepších lekárov.

Nikdy som Babišovi mladšiemu neublížil, vyhlásil Protopopov


Petr Protopopov, manžel psychiatričky Andreja Babiša mladšieho, ktorého syn českého premiéra obvinil, že ho proti vôli držal na Ukrajine a Ruskom anektovanom polostrove Krym, to v rozhovore pre denník Právo a server Novinky.cz poprel s tým, že sa o Babiša mladšieho staral ako o brata. "Nikdy som mu neublížil," dodal.

Podľa jeho slov sa schizofrénia premiérovho syna naplno prejavila 17. júla 2015, keď ho polícia zaistila v automobile na diaľnici D1 a nechala previezť na psychiatriu do Havlíčkovho Brodu, odkiaľ následne putoval do pražského Národného ústavu duševného zdravia, kde pracovala aj Protopopova manželka, psychiatrička Dita Protopopová.

Verzia Babiša mladšieho je podľa Protopopova taká, že zastavil na odpočívadle, kam prišli policajti a on im zo žartu povedal, že je George Clooney, na čo mu nasadili putá a odviezli ho.

Policajná verzia znie, že odstavil auto na D1, pretože si myslel, že má v aute bombu. A keď ho vyzvali, aby urobil isté úkony, neposlúchol a naopak začal byť agresívny, tak ho museli spacifikovať. A pretože hovoril nezmysly, previezli ho na psychiatriu, vyplýva z rozhovoru.

Protopopov v ňom tvrdí, že prvé mesiace pôsobil ako akýsi opatrovateľ, asistent premiérovho syna bezplatne, neskôr sa však táto práca na plný úväzok nedala zladiť s jeho inými povinnosťami a tak bol slušne zaplatený majiteľom Agrofertu Andrejom Babišom - otcom jemu zverenej osoby a kolegu.

Vzťah s Andrejom Babišom ml. označuje rodák z Ruska ako vzťah k nevlastnému bratovi a popisuje jednotlivé jeho aspekty konštatujúc, že schizofrénia je strašná choroba. Osobne vraj mnohým ľuďom hovorí, že mu nič nie je, že je všetko v poriadku a že za všetko môžu policajti, dodal.

Na margo spoločného pobytu v zahraničí Protopopov uviedol, že po prvý raz mimo územia Európskej únie cestovali na jar 2016 do Kaliningradu, kde strávili krásnu 14-dňovú dovolenku.

Vlani po zvýšení mediálneho tlaku okrem iného pre kauzu Čapí hnízdo chcel osobne opustiť peklo v Prahe a umožniť Andrejovi Babišovi ml., aby prišiel na iné myšlienky, hovorí Protopopov. V septembri 2017 sa preto vybrali do Ruska, predtým v priebehu mesiaca dostali vízum, aby sa presunuli na niekoľko dní za matkou Babišovho syna do Bratislavy a následne lietadlom z Viedne do Moskvy. Po niekoľkých dňoch v ruskej metropole potom odcestovali na Krym. Rusko vraj Protopopov preferoval pre jazykové znalosti, Slovensko nepripadalo do úvahy, pretože tam každý vie, kto je Babiš. Aj počas pobytu v tejto cudzine manželka, pani Protopopová zabezpečila možnú odbornú zdravotnú starostlivosť pre Babiša ml.

Na Krym sa potom vrátili opakovane, v Jalte si prenajali obrovský byt s výhľadom na more a Andrej Babiš ml. sa tam zoznámil so slečnou, s ktorou im to spolu klapalo, uviedol v rozhovore Protopopov, podľa ktorého bola jemu zverená osoba na tom lepšie aj psychicky, takže tam premiérovho syna nechal pod dohľadom spomínanej slečny a vrátil sa do Česka.

Neskôr cestoval s Babišom ml. aj do Krivého Rogu, kam sa medzičasom presídlila spomínaná slečna, matka desaťročného chlapca, ktorú Protopoppovi odporučil istý spoľahlivý známy.

Akúkoľvek spojitosť s tajnými službami Protopopov v tejto súvislosti odmietol.

Podľa vlastných slov videl Babiša ml. naposledy 13. januára 2018, keď sa z Bratislavy odmietol vrátiť do ČR. Do Švajčiarska sa údajne dostal po úteku od matky a ceste autobusom.