Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český štadión známy spartakiádami sa zmení na technologické centrum

Chátrajúci štadión, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Veľký strahovský štadión v Prahe je rozlohou najväčší na svete, s kapacitou štvrť milióna ľudí.

Praha 22. septembra (TASR) - Veľký strahovský štadión, známy najmä spartakiádami, sa zmení na európske technologické a testovacie centrum. Zakladajúce memorandum projektu v stredu podpísali zástupcovia mesta Praha, Českého vysokého učení technického (ČVUT) a biznisoví partneri, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Zanedbaný štadión, ktorý dlhé roky chátra, prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Jej výsledkom by malo byť centrum pre inovatívne firmy a testovanie najmodernejších technológií, vrátane robotov.

Pražský mestský poslanec Jan Chabr chce miesto zmeniť na startupové stredisko pre mladé firmy z celého sveta. "Moja vízia je, že to bude také naše české Silicon Valley, vlastne Silicon Hill. Teda miesto, kde sa bude tvoriť budúcnosť," napísal na sociálnej sieti Facebook.

Ambíciou projektu je prepájať podnikateľské a akademické prostredie. "Ponúkneme študentom priestor, kde sa budú môcť zoznámiť a vyskúšať si najmodernejšie technológie, rozvíjať svoje nápady a prípadne s nimi založiť aj vlastné podnikanie," povedal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

V blízkosti štadióna stoja vysokoškolské internáty ČVUT a tamojší študenti tak budú môcť spolupracovať s inovatívnymi firmami. Českí aj zahraniční podnikatelia zase môžu jednoduchšie osloviť nové talenty.

Veľký strahovský štadión v Prahe je rozlohou najväčší na svete, s kapacitou štvrť milióna ľudí. Jeho betónové tribúny sú zapísané na zozname kultúrnych pamiatok ČR. Pôvodne vznikol pre sokolské zlety a prvýkrát ho využili v roku 1926. Neskôr sa jeho funkcia menila podľa striedania štátneho zriadenia.

Pri príležitosti Hitlerových narodenín tu nemecká okupačná armáda zorganizovala vojenskú prehliadku, neskôr nacisti štadión využívali pri transporte Židov, po vojne tu zase boli sústredení Nemci. Po nástupe komunistov sokolské zlety nahradili spartakiády. Po páde režimu v roku 1989 na štadióne koncertovali "západné" aj domáce hviezdy, napríklad Rolling Stones, Guns N´Roses, U2 či Aerosmith alebo bratia Nedvědovci a skupina Kryštof. V roku 1995 tu odslúžil omšu pápež Ján Pavol II.