Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Český súd udelil vôbec prvý trest za šírenie dezinformácií o covide

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súd udelil trest bývalej novinárke Jane Peterkovej.

Praha 14. januára (TASR) - Mestský súd v Prahe udelil v Česku vôbec prvý trest za šírenie dezinformácií o koronavíruse. Za šírenie klamstiev o smrti seniorov po očkovaní v opatrovateľskom domove v obci Měšice v Stredočeskom kraji sa musí bývalá novinárka Jana Peterková verejne ospravedlniť a zaplatiť pokutu vo výške štvrť milióna českých korún (zhruba 10.200 eur). Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné, informoval v piatok portál iROZHLAS.cz.

"Súd jej zakázal tieto informácie šíriť ďalej a musí zaplatiť aj pokutu," uviedol právnik opatrovateľského domova Robert Falbr. "Pani Peterková je povinná sa môjmu klientovi písomne ospravedlniť a zverejniť toto ospravedlnenie na sociálnych sieťach i na svojej webovej stránke," povedal Falbr. Dodal, že Peterková musí okrem finančnej pokuty uhradiť aj súdne trovy.

Samotná Peterková sa na súd nedostavila, pričom tvrdila, že o ňom nevedela. Video, ktoré obsahuje spomínané tvrdenia, chce podľa vlastných slov z internetu odstrániť. Vo veci sa však plánuje brániť a podniknúť právne kroky.

Opatrovateľský domov sa s Peterkovou súdi pre šírenie klamstiev o očkovaní. Podľa serveru Manipulátoři.cz zverejnila rozhovor s Václavou Vondráčkovou, ktorá tvrdila, že v domove pracovala a že po podaní vakcíny proti koronavírusu tam zomrelo niekoľko seniorov.

Obec Měšice to popiera. Zároveň informovala, že jej starosta Martin Čacký zistil prostredníctvom riaditeľa spoločnosti, ktorá zmienený domov prevádzkuje, že Vondráčková tam už od mája 2020 nepracuje.