Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cestovanie vo Francúzsku komplikuje štrajk železničiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdroj z Elyzejského paláca dodal, že Macron požiadal ministrov svojej vlády, aby našli riešenia na kompenzáciu zrušených vlakov.

Paríž 23. decembra (TASR) — Cestovné plány tisícov obyvateľov Francúzska narušil v piatok štrajk zamestnancov železničnej dopravy, informuje TASR na základe správy webu rozhlasovej stanice France Info. Podľa neho bude situácia ešte horšia v sobotu a v nedeľu.

France Info uvádza, že sociálne siete sú plné statusov nahnevaných cestujúcich, ktorí železničiarov vinia, že im bránia cestovať za príbuznými, a tí, ktorých vlak vypravili, sú nútení absolvovať cestu v preplnených vozňoch.

Železničná spoločnosť SNCF v piatok na sociálnych sieťach informovala, že zákazníkom, ktorých vlak bol v dňoch 23. — 26. decembra pre štrajk odrieknutý, majú nárok na kompenzáciu vo výške 200 percent.

Zdroj z okolia prezidenta Emmanuela Macrona sa nechal počuť, že prezident je "nahnevaný zo situácie, v ktorej sa ocitlo toľko Francúzov". Podľa Macrona ide zo strany železničiarov o "totálny nedostatok empatie po dvoch Vianociach zničených covidom".

Zdroj z Elyzejského paláca dodal, že Macron požiadal ministrov svojej vlády, aby našli riešenia na kompenzáciu zrušených vlakov.

Medzičasom francúzske médiá informovali, že odbory v piatok prijali návrhy vedenia SNCF a zrušili svoj štrajk naplánovaný na Nový rok. Touto dohodou sa však nič nemení na štrajku počas vianočného víkendu.