Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Cesty do EÚ sú od dnes pre časť Ukrajincov jednoduchšie

Ukrajina dúfa, že v novembri podpíše s EÚ asociačnú zmluvu, ktorá zahŕňa aj zrušenie vízového režimu pre ukrajinských občanov pri cestách do EÚ.

Kyjev 1. júla (TASR) - Cestovanie ukrajinských občanov do štátov EÚ sa počínajúc dnešným dňom zjednodušilo. Dnes totiž nadobudla platnosť zmluva o zjednodušení vízového režimu medzi Ukrajinou a euroblokom.

Dokument bol podpísaný vlani v júli. Ukrajinský parlament ho ratifikoval v marci a Európsky parlament v apríli. Ukrajinské vedenie už vtedy vyjadrilo nádej, že zmluva začne platiť od 1. júla, aby výhody novej právnej normy pocítili občania Ukrajiny už počas dovolenkovej sezóny.

Zmluva uľahčuje vydávanie víz na krátkodobé cesty do EÚ pre tamojších novinárov, predstaviteľov občianskej spoločnosti, mimovládnych organizácií a mladých ľudí, ako aj pre vodičov nákladných áut a autobusov.

Ako informovala tlačová služba Európskeho parlamentu, dohoda pre týchto žiadateľov ruší vízový poplatok vo výške 70 eur, objasňuje ustanovenia o platnosti víz na viac vstupov a obsahuje výnimku z vízovej povinnosti pre držiteľov ukrajinských služobných biometrických pasov, ktoré sa vydávajú vládnym predstaviteľom.

Ukrajina dúfa, že v novembri podpíše s EÚ asociačnú zmluvu, ktorá zahŕňa aj zrušenie vízového režimu pre ukrajinských občanov pri cestách do EÚ.

Občania EÚ cestujúci na Ukrajinu boli oslobodení od vízovej povinnosti v roku 2005.