Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyše 86.000 ľudí ohlásilo cez aplikáciu, že chce návštíviť Chorvátsko

Na snímke odber vzoriek na odbernom mieste, ktoré slúži na testovanie nového koronavírusu u ľudí priamo z okna auta (systém drive-through), 1. apríla 2020 v Záhrebe, archvne foto. Foto: TASR/AP

Registračná aplikácia je v súčasnosti dostupná v angličtine, češtine, nemčine, slovinčine, slovenčine, maďarčine a poľštine.

Záhreb 4. júna (TASR) - Viac ako 86.000 cudzincov deklarovalo v priebehu týždňa svoj úmysel navštíviť Chorvátsko prostredníctvom webovej stránky tamojšieho ministerstva vnútra. Informovala o tom vo štvrtok agentúra HINA.

"Internetová stránka entercroatia.mup.hr bola spustená 28. mája a odvtedy svoj príchod do Chorvátska ohlásilo 86.636 ľudí," uviedol na štvrtkovom zasadnutí vlády v Záhrebe minister vnútra Davor Božinovič.

Väčšinou ide o občanov Slovinska, Nemecka a Rakúska. Registračná aplikácia je v súčasnosti dostupná v angličtine, češtine, nemčine, slovinčine, slovenčine, maďarčine a poľštine. Jej využitie cudzincom skracuje čakanie na chorvátskych hraniciach.

Chorvátsko 28. mája otvorilo svoje hranice pre obyvateľov desiatich členských štátov Európskej únie, na ktorých sa už pri vstupe na jeho územie nevzťahujú žiadne obmedzenia. Záhreb chce týmto spôsobom oživiť svoj kľúčový sektor cestovného ruchu zasiahnutý koronavírusovou pandémiou.

Do Chorvátska tak môžu bez obmedzení vstupovať občania Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovenska a Slovinska.

Cestovný ruch vytvára pätinu ziskov chorvátskej ekonomiky, v tomto roku sa však podľa odhadov pre koronakrízu prepadne až o 70 percent. Chorvátsko vlani navštívilo zhruba 20 miliónov turistov, ktorí vyhľadávajú predovšetkým tamojšie pobrežie a blízke ostrovy.

Zatiaľ čo letecká doprava zostáva naďalej komplikovaná, Záhreb dúfa, že prístup po cestách z Rakúska, Nemecka a Slovinska prispeje k zachovaniu prílevu návštevníkov. Úrady tiež predpokladajú, že sa posilní i dopyt po kempovaní a dovolenkách na lodi.