Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

UNIKÁTNY MRAK: Cez Česko sa prehnal vzácny typ mraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o takzvaný roll cloud alebo rotorový mrak, ktorý signalizuje blížiacu sa prudkú búrku.

Praha 21. júna (TASR) - Silné búrky, ktoré v pondelok sužovali územie Česka, sprevádzal vzácny meteorologický jav. Tisíce ľudí v okolí Prahy i v ďalších častiach krajiny si všimli nezvyčajne vyzerajúci mrak dlhého trubicovitého tvaru, za ktorým prišla prudká búrka a miestami aj krupobitie.

Jeho fotografie a videá sa rýchlo rozšírili na sociálnych sieťach, informuje webový spravodajský portál TN.cz, ktorý je platformou TV Nova.

Ide o takzvaný roll cloud alebo rotorový mrak, ktorý signalizuje blížiacu sa prudkú búrku.

"Je to oblak, ktorý vzniká pod búrkovou oblačnosťou a je od nej oddelený. Má tvar trubice, môže byť aj niekoľko kilometrov dlhý a vyskytuje sa pri rýchlo postupujúcej búrkovej oblačnosti," vysvetlila meteorologička Dagmar Honsová.

Rotorový mrak vzniká predovšetkým rotáciou vetra okolo oblaku. "Túto rotáciu spôsobujú vzostupné a zostupné prúdy vzduchu v búrkovom oblaku kumulonimbu," popísala zrodenie mraku Honsová.

V Česku je tento typ mraku veľmi vzácny. Oveľa častejšie sa objavuje pri morskom pobreží aj na otvorenom mori. Dôverne ho poznajú napríklad obyvatelia Austrálie, Nemecka, severných častí Spojených štátov alebo Británie.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) potvrdil, že v Pardubickom kraji sa v pondelok večer objavila supercela. "Ďalšia možná supercela je na Vysočine juhozápadne od Jihlavy. Búrková bunka sa rozdelila na dve a tá pravostáčavá ďalej silnie a postupuje ďalej na východ," uviedli meteorológovia.

Supercely sú búrkové oblačnosti, v ktorých rotuje vzduch. Môže z nich vzniknúť tornádo. Častejšie je však krupobitie alebo veľmi silné nárazy vetra, približujú Novinky.cz. V Pardubickom kraji bolo z dôvodu silných búrok o 18.00 h približne 26.000 domácností bez elektrického prúdu.