Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cez víkend sa začne hromadné zatýkanie imigrantov, oznámil Trump

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident spresnil, že operácia sa začne v nedeľu.

Washington 12. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že agenti prisťahovaleckého úradu plánujú cez víkend odštartovať v desiatich mestách operácie s cieľom pozatýkať tisíce imigrantov, ktorým súdy nariadili vyhostenie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prišli nelegálne," povedal Trump pred novinármi v Bielom dome na margo imigrantov, ktorí nemajú v Spojených štátov povolenie na pobyt. Dodal, že prisťahovalecké úrady plánujú týchto ľudí "pozatýkať a poslať naspäť do ich domovských krajín".

Spresnil, že operácia sa začne v nedeľu. "Buď pozatýkajú zločincov a umiestnia ich do (amerického) väzenia, alebo do väzenia v krajinách, odkiaľ prišli," dodal Trump.

Trump už v júni varoval, že prisťahovalecká a colná polícia (ICE) plánuje podniknúť masové zatýkanie. Mal na mysli plán, ktorý sa pripravoval celé mesiace a jeho cieľom je pri bleskovej operácii zaistiť tisíce migrantov, rodičov aj detí, vo veľkých mestách po celých Spojených štátoch.

Podľa médií ICE plánuje zásahy podniknúť v desiatich veľkých amerických mestách. Zamerané sú na ľudí, o ktorých vyhostení už súdy rozhodli.

Prieskum americkej expertnej skupiny Pew Research Center ukázal, že v Spojených štátoch žije približne 10,5 milióna ilegálnych migrantov, pričom dve tretiny z nich sú v krajine už viac ako desať rokov.