Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Situácia v kazašskom meste Šymkent sa stabilizuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa televízneho kanála boli počas nepokojov poškodené výstavisko Korme, budova kazašského divadla, budova prokuratúry a Turkestanský palác.

Nursultan 7. januára (TASR) - Situácia v kazašskom meste Šymkent sa stabilizuje, úrady nezaznamenali žiadne masové zhromaždenia ani prípady rabovania, uviedol v piatok televízny kanál Chabat-24 s odvolaním sa na prvého zástupcu starostu mesta Šyngysa Mukana. Informovala o tom agentúra TASS.

"Niekoľko vládnych budov a obchodných zariadení bolo vážne poškodených. Škody sa počítajú. Teraz je situácia v meste pokojná, nie je sa čoho obávať. Žiadame ľudí, aby zostali pokojní," povedal Mukan.

Podľa televízneho kanála boli počas nepokojov poškodené výstavisko Korme, budova kazašského divadla, budova prokuratúry a Turkestanský palác.

TASS uviedol, že 2. januára vypukli vo viacerých kazašských mestách protesty, ktoré o niekoľko dní neskôr prerástli do masových nepokojov a útokov na vládne budovy. Tisíce ľudí utrpeli zranenia a hlásené boli aj obete na životoch. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorá už nasadila v Kazachstane svoje mierové sily. Podľa kazašských úradov bol v piatok ráno obnovený zákon a poriadok vo všetkých regiónoch krajiny. Situácia v meste Alma-Ata je však stále veľmi napätá.