Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Chameneí: Boj za oslobodenie Palestíny je islamskou povinnosťou

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Chameneí vystúpil s prejavom ku Dňu Jeruzalema vôbec po prvý raz za viac než 30 rokov, čo je najvyšším iránskym vodcom.

Teherán 22. mája (TASR) - Boj za oslobodenie Palestíny je "islamskou povinnosťou", vyhlásil v piatok najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí. Píše o tom agentúra AFP.

"Cieľom tohto boja je oslobodenie celej palestínskej zeme a návrat všetkých Palestínčanov do ich vlasti," povedal Chameneí počas piatkového televízneho prejavu pri príležitosti islamského Dňa Jeruzalema.

Deň Jeruzalema - Deň Kudsu, v perzštine Rúze džaháníje Kods - je sviatok, ktorý sa tradične slávi v posledný piatok islamského posvätného mesiaca ramadán.

"Politika normalizácie prítomnosti sionistického režimu v regióne (Blízkeho východu) je jednou z hlavných politík Spojených štátov," pokračoval. Za existenciu Izraela podľa Chameneího môžu aj "niektoré arabské vlády, ktoré hrajú úlohu bábkových režimov Spojených štátov".

Ajatolláh sľúbil aj naďalej pomáhať Palestínčanom v ich boji za "oslobodenie" svojich území.

"Jedného dňa si uvedomíme, že jediný problém palestínskeho bojovníka bol nedostatok zbraní," povedal.

Chameneí vystúpil s prejavom ku Dňu Jeruzalema vôbec po prvý raz za viac než 30 rokov, čo je najvyšším iránskym vodcom, aj keď boj Palestínčanov už viackrát označil za "najväčší problém moslimského sveta".