Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Chameneí naznačil, že Irán pomáha Rusku so samovražednými dronmi

Na snímke najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

(Naši nepriatelia) o vývoji vyspelých rakiet a útočných dronov tvrdili po zverejnení ich fotografií, že sú to snímky upravené vo photoshope, povedal Chameneí.

Teherán 19. októbra (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu naznačil, že jeho krajina pomáha zásobovať Rusko samovražednými dronmi, ktoré ruské sily používajú pri útokoch na Ukrajine. Napísala to tlačová agentúra AP, z ktorej čerpala TASR.

Chameneí sa v príhovore študentom v hlavnom meste Teherán dotkol aj iránskeho programu na vývoj týchto bezpilotných lietadiel, ktoré dokážu niesť výbušniny.

"(Naši nepriatelia) o vývoji vyspelých rakiet a útočných dronov tvrdili po zverejnení ich fotografií, že sú to snímky upravené vo photoshope," povedal Chameneí. "Teraz tvrdia, že iránske drony sú veľmi nebezpečné, a pýtajú sa, prečo ich predávame," dodal.

Irán popiera, že zásobuje Rusko útočnými dronmi, hoci tie, ktoré boli použité na bojiskách na Ukrajine, už Kyjev a západné štáty identifikovali ako drony Šáhid-136.

Šéf iránskych Revolučných gárd predtým tiež naznačil, že Teherán predáva zbrane veľmociam.