Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chameneí obvinil USA a Izrael z podnecovania iránskych protestov

Kurdské ženy držia transparent s podobizňou 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej počas protestu v meste Kámišlí na severovýchode Sýrie pri hraniciach s Tureckom v pondelok 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Demonštrácie označil za "výtržnosti".

Teherán 3. októbra (TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa v pondelok prvýkrát verejne vyjadril k protestom, ktoré v Iráne vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Demonštrácie označil za "výtržnosti" a z ich plánovania obvinil Izrael a Spojené štáty. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Protesty vyvolané smrťou Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, čo ju zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania, sa v Iráne konajú už tretí týždeň. Iránske bezpečnostné zložky zasiahli v noci na pondelok aj proti študentskému protestu na prestížnej Šarífovej technologickej univerzite v Teheráne, pričom zatkli stovky mladých ľudí.

Chameneí v pondelkovom príhovore k študentom policajnej akadémie uviedol, že je "zdrvený" z Amíníovej smrti, ktorú označil za "smutný incident". Zároveň ale ostro odsúdil protesty, ktoré podľa neho podnietili zahraničné mocnosti s cieľom destabilizovať Irán.

"Tieto výtržnosti boli naplánované... Amerikou, sionistickým režimom (Izraelom) a ich ľuďmi," vyhlásil Chameneí. Dodal tiež, že všetci, ktorí využívajú protesty na to, aby škodili Iránu, si zaslúžia tvrdé tresty.

Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči účastníkom protestov prišlo o život už najmenej 92 ľudí.