Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Chameneí vyzval na rekonštrukciu iránskeho kultúrneho systému

Na snímke najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí reční počas stretnutia s členmi Rady pre rozlišovanie účelnosti v Teheráne 12. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Vlna demonštrácií znamená pre islamskú republiku od revolúcie v roku 1979 jednu z najväčších výziev na zmenu.

Teherán 6. decembra (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok vyzval na "revolučnú rekonštrukciu kultúrneho systému" islamskej republiky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

"Je potrebné urobiť revolúciu v kultúrnej štruktúre krajiny... najvyššia rada by mala sledovať slabé stránky kultúry v rôznych oblastiach krajiny," povedal Chameneí na stretnutí so štátnou kultúrnou radou.

Iránom už viac než dva mesiace zmietajú protivládne protesty, ktoré iránske bezpečnostné zložky tvrdo potláčajú. Demonštrácie vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Vlna demonštrácií znamená pre islamskú republiku od revolúcie v roku 1979 jednu z najväčších výziev na zmenu, píše Reuters.