Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Chameneí: Zahraničné médiá sa snažili odradiť ľudí od volieb

Na snímke voličky počas parlamentných volieb 21. februára 2020 v Teheráne. Na základe čiastkových výsledkov piatkových parlamentných volieb v Iráne sú na čele konzervatívci, ktorým pomohla nízka volebná účasť v súvislosti s diskvalifikáciou viac ako polovice kandidátov. Foto: TASR/AP

Iránci hlasovali v parlamentných voľbách v piatok - dva dni po tom, čo v krajine zaznamenali koronavírus.

Teherán 23. februára (TASR) - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí kritizoval v nedeľu zahraničné médiá, že sa snažili využiť výskyt nového koronavírusu v Iráne, aby odradili ľudí od hlasovania v parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra AFP.

"Táto negatívna propaganda sa začala pred niekoľkými mesiacmi a zväčšovala sa s blížiacimi sa voľbami... Pod zámienkou choroby a vírusu tieto médiá nevynechali najmenšiu príležitosť odradiť ľudí od hlasovania," uviedol Chameneí.

Ajatolláh dodal, že nepriatelia Iránu "sú dokonca proti akýmkoľvek voľbám iránskeho ľudu".

Iránci hlasovali v parlamentných voľbách v piatok - dva dni po tom, čo v krajine zaznamenali koronavírus.

Nízka volebná účasť sa očakávala, keďže úrady diskvalifikovali tisíce kandidátov, väčšinou umiernených a reformistov, poznamenala AFP.

Na základe čiastkových výsledkov volieb sú na čele konzervatívci.

V Iráne v sobotu potvrdili ďalšie, v poradí už šieste úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 šíriacim sa z Číny.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách. Počet obetí v Číne prekročil 2400 ľudí a celkový počet infikovaných sa zvýšil na približne 77.000 osôb.