Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Charita Matky Terezy v Indii môže opäť prijímať financie zo zahraničia

Rádová sestra z náboženského rádu Misionárky lásky, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Krátko po Vianociach sa v médiách objavila správa, že vláda indického premiéra Naréndru Módího zmrazila bankové účty spoločnosti Misionárky lásky.

Kalkata 8. januára (TASR) - Charitatívna organizácia zosnulej katolíckej mníšky Matky Terezy môže opäť prijímať finančné prostriedky zo zahraničia. Príslušné povolenie jej obnovila indická vláda, informovala v sobotu agentúra AFP.

Krátko po Vianociach sa v médiách objavila správa, že vláda indického premiéra Naréndru Módího zmrazila bankové účty spoločnosti Misionárky lásky (MoC), založenej Matkou Terezou, a preveruje jej aktivity.

Indické ministerstvo vnútra vydalo potom v decembri vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že zamieta žiadosť o obnovenie licencie, pretože MoC nespĺňa stanovené "podmienky" a na jej účtoch "boli zaznamenané podozrivé vklady".

Na základe toho vláda odmietla MoC obnoviť licenciu, ktorú úrady v Indii vydávajú podľa zákona o regulácii príspevkov zo zahraničia (FCRA).

AFP vysvetlila, že charitatívne a neziskové organizácie sa v Indii musia zaregistrovať v súlade s FCRA, aby mohli dostávať peniaze zo zahraničia.

MoC so sídlom vo východoindickom štáte Západné Bengálsko má viac ako 3000 mníšok po celom svete, ktoré prevádzkujú hospice, komunitné kuchyne, školy, kolónie pre malomocných a domovy pre opustené deti.

Módího vláda býva často obviňovaná, že sa náboženským a charitatívnym organizáciám, ako aj skupinám na ochranu práv v krajine snaží odrezať prístup k ich financiám.

AFP pripomenula, že indická pobočka organizácie Oxfam minulý týždeň uviedla, že indická vláda jej tiež zablokovala prístup k fondom v zahraničí, čo by podľa nej mohlo mať vážne dôsledky pre jej humanitárne projekty v Indii.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International zasa v roku 2020 oznámila, že zastavuje svoje operácie v Indii po tom, čo jej tamojšia vláda zmrazila bankové účty.