Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Charkov znovu spustil metro, armáda zahnala ruské sily ďaleko od mesta

Hasiči hasia obytnú budovu po raketovom útoku ruskej armády počas 19. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 14. marca 2022. Foto: TASR/AP

Opätovné spustenie vlakov metra do prevádzky je teraz symbolom najväčšieho vojenského úspechu Ukrajiny za posledných niekoľko týždňov.

Charkov 24. mája (TASR) - Metro v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov obnovilo v utorok prevádzku po mesiacoch, keď slúžilo ako úkryt pre tisíce civilistov počas invázie Ruska na Ukrajine. TASR prevzala správu z portálu britskej stanice Sky News.

Starosta mesta na severovýchode Ukrajiny Ihor Terechov pre televíziu tlačovej agentúry Reuters povedal: "Dospeli sme k záveru, že vlaky metra môžu znova vyštartovať."

Charkov sa už na začiatku vojny dostal pod intenzívne ostreľovanie ruských inváznych síl a tisíce obyvateľov boli nútené ujsť do podzemného metra a ukrývať sa vo vlakových vozňoch.

Opätovné spustenie vlakov metra do prevádzky je teraz symbolom najväčšieho vojenského úspechu Ukrajiny za posledných niekoľko týždňov – ukrajinskí vojaci totiž vytlačili ruské sily od mesta, ďaleko za dosah delostrelectva. Predtým sa Ukrajincom podobný úspech podaril v marci, keď Rusov zahnali z oblasti metropoly Kyjev.

Obyvateľka Charkova Natalija Lopanská, ktorá žila vo vozni metra takmer tri mesiace, uviedla, že miestni ľudia majú ešte stále strach. Povedala: "Každý je šialene vystrašený, pretože ostreľovanie pokračuje, raketové útoky neprestali."