Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Charles: Členovia Spoločenstva môžu sami rozhodnúť o svojom zriadení

Britský princ Charles, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Summit v Rwande, na ktorom princ z Walesu zastupuje kráľovnú Alžbetu II., sa koná v čase znovuotvorenej diskusie o poslaní Commonwealthu v modernom svete.

Kigali 24. júna (TASR) - Britský princ Charles v piatok v prejave na otvorení summitu britského Spoločenstva národov povedal, že rozhodnutie stať sa republikou alebo neuznávať viac britskú kráľovnú ako hlavu štátu je "vecou rozhodnutia každej členskej krajiny".

Podľa agentúry AFP princ Charles zdôraznil, že Commonwealth, 54-členné združenie prevažne bývalých britských kolónií, bude vždy "slobodným združením nezávislých, samosprávnych národov".

Summit v Rwande, na ktorom princ z Walesu zastupuje kráľovnú Alžbetu II., sa koná v čase znovuotvorenej diskusie o poslaní Commonwealthu v modernom svete.

Agentúra AFP pripomenula, že vo viacerých členských krajinách Spoločenstva národov sa formujú a silnejú republikánske hnutia, pričom niektoré sa zasadzujú za vyplatenie odškodnenia za neprávosti z koloniálnych čias, akým bolo napríklad otroctvo.

Kráľovná Alžbeta je zástankyňou Commonwealthu od svojho nástupu na trón v roku 1952, postupne však viaceré členské štáty zavrhli britského monarchu ako hlavu štátu.

Naposledy sa republikou stal vlani Barbados a ďalšie karibské krajiny chcú nasledovať jeho príklad.

Ďalší člen Commonwealthu, Austrália, zasa vymenovala ministra pre republiku, čo svedčí o veľmi pravdepodobných ústavných zmenách v budúcnosti.

Objavujú sa aj otázky o budúcej úlohe kráľovskej rodiny na čele zoskupenia reprezentujúceho tretinu ľudstva v bohatých i chudobných krajinách sveta.

Na poslednom summite, v roku 2018, členské štáty určili princa Charlesa za nástupcu kráľovnej Alžbety na poste "hlavy" Commonwealthu.

Commonwealth je témou diskusií v súvislosti s otázkami o jeho význame v súčasnosti. Zástancovia zoskupenia však tvrdia, že rozšírenie členskej základne o krajiny bez historických väzieb na Britániu je dôkazom oprávnenosti jeho existencie.

Dvomi najnovšími členmi Commonwealthu sú Mozambik a hostiteľská Rwanda. Očakáva sa, že na tomto summite sa k spoločenstvu pripoja aj západoafrické štáty Togo a Gabon.