Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Charles Michel už nie je v karanténe, pripravuje mimoriadny summit EÚ

Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Michel sa tak bude môcť zúčastniť na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady (summit EÚ), ktoré sa malo pôvodne uskutočniť 24. a 25. septembra.

Brusel 25. septembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel ukončil v piatok svoj dobrovoľný pobyt v karanténe. Urobil tak po tom, ako v poradí druhý test potvrdil, že nie je nakazený novým typom koronavírusu. Na Twitteri to oznámil jeho hovorca Barend Leyts.

Michel sa tak bude môcť zúčastniť na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady (summit EÚ), ktoré sa malo pôvodne uskutočniť 24. a 25. septembra. Summit však preložili na 1. a 2. októbra, pretože Michel v utorok oznámil, že nastupuje do domácej karantény, lebo sa pohyboval v tesnej blízkosti jedného zo svojich ochrankárov, ktorý mal pozitívny test na COVID-19.

Kým hlavy štátov a vlád členských krajín EÚ môže v prípade ich neúčasti na summite zastupovať niektorý z lídrov inej krajiny, predseda Európskej rady, ktorý osobne vedie rokovania a určuje program zasadnutí, túto možnosť nemá.

Témami summitu EÚ majú byť okrem iného vzťahy EÚ s Tureckom, možné zavedenie sankcií voči Ankare za jej prieskumné aktivity vo východnom Stredomorí, ako aj vzťahy s Čínou, vývoj vnútorného trhu EÚ či aktuálna kríza v Bielorusku.