Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Charles Michel v pozývacom liste pre lídrov EÚ: Dohoda je nevyhnutná

Predseda Európskej rady Charles Michel, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pôjde o prvé osobné stretnutie lídrov EÚ na najvyššej úrovni od vypuknutia pandémie nového koronavírusu.

Brusel 16. júla (TASR) - Dohoda o budúcom sedemročnom rozpočte Európskej únie a tiež o pláne hospodárskej obnovy po koronakríze je nevyhnutná a nastal pre ňu ten správny čas. Uviedol v stredu večer predseda Európskej rady Charles Michel v pozývacom liste pre premiérov a prezidentov členských krajín EÚ, ktorí sa v piatok a sobotu (17.-18.7.) stretnú v Bruseli na mimoriadnom summite EÚ.

Pôjde o prvé osobné stretnutie lídrov EÚ na najvyššej úrovni od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. Naposledy šéfovia vlád a štátov osobne rokovali koncom februára na mimoriadnom rozpočtovom summite, na ktorom sa však nedokázali dohodnúť na výške a podobe budúceho viacročného finančného rámca. Po vypuknutí koronakrízy boli ich ďalšie vrcholové stretnutia v podobe videokonferencií.

Michel v pozývacom liste lídrom EÚ pripomenul, že pandémia Sars-Cov-2 si vyžiadala mnoho životov v celej Európe a vážne ovplyvnila hospodárstva členských krajín, ako aj každodenný život ich občanov.

"Všetko naše úsilie sa musí zamerať na budovanie udržateľnej obnovy. Na tento účel budú naše rokovania venované viacročnému finančnému rámcu a plánu obnovy," odkázal Michel.

Dodal, že od posledného júnového videosummitu intenzívne spolupracoval so všetkými národnými lídrami a snažil sa zohľadniť ich obavy.

"Na základe toho som predložil návrh na riešenie hlavných problémov a na vybudovanie mostov medzi rôznymi pozíciami. Dosiahnutie dohody si vyžaduje tvrdú prácu a politickú vôľu zo strany všetkých. Teraz je na to čas. Dohoda je nevyhnutná. Musíme nájsť uskutočniteľné riešenia a dospieť k dohode v prospech väčšiny našich občanov," uviedol vo svojom liste.

Michel zároveň spresnil, že summit sa začne v piatok predpoludním o 10.00 h, pričom na úvod už tradične vystúpi predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a predstaví pozíciu zákonodarného zboru EÚ k dlhodobému rozpočtu i k plánu obnovy.

spravodajca TASR Jaromír Novak