Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na francúzsky magazín útočia islamisti už roky: Tu je zoznam atakov

Policajt stojí pred sídlom zničenej budovy francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži , ktoré zachvátil požiar 2. novembra 2011. K útoku došlo po tom, ako vyšlo vydanie s podtitulom Šaría Hebdo, ktoré údajne pripravil "hosťujúci redaktor prorok Mohamed".Šéfredaktor magazínu, známy ako Charb, vo vysielaní francúzskej televízie a rozhlasu povedal, že "materiálne škody sú veľké" a redakcia prišla o veľa počítačových zložiek. Neznámy útočník "rozbil okno a hodil dovnútra molotovov koktail... vnútri nezostalo nič", zdôraznil. Hebdo je skratka francúzskeho slova hebdomadaire, čo znamená týždenník. Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke dánsky karikaturista Kurt Westergaard 20. septembra 2008 v dánskom Herningu. Dánska polícia prekazila 1. januára 2010 pokus o vraždu karikaturistu Kurta Westergaarda, ktorého karikatúry proroka Mohameda vyvolali pobúrenie v moslimskom svete. Do domu karikaturistu v meste Aarhus večer vnikol 28-ročný Somálčan spojený s al-Káidou, ktorý bol vyzbrojený sekerou a nožom. Westergaardovi sa podarilo ukryť do kúpeľne, prestavanej na bezpečnostnú miestnosť a privolať políciu. Policajti na muža strieľali a zasiahli ho do ramena a kolena. Zatkli ho s vážnymi zraneniami, jeho život však nebol ohrozený. Foto: TASR/AP

Charlie Hebdo viackrát znefunkčnili stránku a v roku 2011 redakcia vyhorela. Magazín bol často terčom vyhrážok, až dodnes sa však nevraždilo.

Bratislava 7. januára (Teraz.sk) - Charlie Hebdo viackrát znefunkčnili stránku a v roku 2011 redakcia vyhorela. Magazín bol často terčom vyhrážok, až dodnes sa však nevraždilo.

Správu o dnešnom brutálnom masakri v redakcii, pri ktorom útočníci zabili 12 ľudí, si môžete prečítať TU.


Na snímke zdravotníci evakuujú zranenú osobu z redakcie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo 7. januára 2015 v Paríži. Jedenásť obetí si dnes vyžiadal útok dvoch ozbrojencov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ďalších desať ľudí utrpelo zaranenia a stav piatich z nich je vážny.
Foto: TASR/AP


Tu je história útokov na Charlie Hebdo

Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo vydal 2. januára 2013 špeciálne 64-stranové číslo obsahujúce komiks o živote proroka Mohameda. Týždenník zverejnil karikatúry Mohameda aj v septembri 2012, čo spôsobilo celosvetové protesty moslimov a zatvorenie niektorých francúzskych inštitúcií v zahraničí, pretože pre moslimov znamená vyobrazenie proroka Mohameda urážku.

"Nie je nevyhnutné prilievať olej do ohňa," povedala vtedy v reakcii hovorkyňa francúzskej vlády Najat Vallaudová-Belkacemová pre stanicu France 2. "Ak chcú byť ľudia šokovaní, budú šokovaní," reagoval šéfredaktor magazínu Stéphane Charbonnier.

Karikatúry proroka Mohameda priniesol magazín Charlie Hebdo aj 19. septembra 2012. Webová stránka týždenníka bola krátko na to nedostupná. Bezprostredne nebolo jasné, či sa nestala terčom hackerov.







Časopis Charlie Hebdo mal už v minulosti pre podobné provokácie problémy. Po zverejnení mimoriadneho vydania "Šaría hebdo" so "šéfredaktorom Mohamedom" podpálili v novembri 2011 jeho sídlo. Hackeri vtedy tiež dočasne zneprístupnili jeho webovú stránku. Budovu redakcie v utorok večer umiestnili pod sprísnenú policajnú ochranu.

Po hackerskom útoku na webovú stránku týždenníka sa na nej objavila mešita a nápis "Niet boha okrem Alaha". V noci na 2. novembra 2011 došlo k podpáleniu hlavnej redakcie Charlie Hebdo zápalnými bombami. Kriminálnej akcii predchádzali mailové hrozby.

Šéfredaktor týždenníka vo vysielaní francúzskej televízie BFM povedal, že neznámy útočník či útočníci nemohli za žiadnych okolností čítať osobitné vydanie predtým, ako zaútočili, keďže na internete sa objavila iba jeho titulná stránka. Zobrazuje karikatúru muža v turbane a bielom odeve s bradou, ktorý sa zoširoka usmieva a hovorí: "100 šľahnutí bičom ak neumriete smiechom". Osobitné vydanie nieslo názov Šaría Hebdo v narážke na islamské právo šaría, pričom ho mal ako hosťujúci redaktor editovať (prorok) Mohamed.

Ďalšie protesty Moslimov proti novinárom a filmárom

V septembri 2012 vypukli protesty moslimov kvôli zverejneniu nízkorozpočtového súkromného filmu z USA, v ktorom bol prorok Mohamed predstavený ako krvilačný sukničkár a pedofil. Hnev, ktorý film vyvolal, vyústil do útokov na americké a západné veľvyslanectvá.

Vyše 5000 moslimov v hlavnom meste Srí Lanky protestovalo proti filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), vyrobenom v USA v pondelok 24. septembra 2012.
Foto: TASR/AP


Dánsky príbeh

Aj v roku 2005 vypukli masové demonštrácie v moslimskom svete po tom, čo dánske noviny Jyllands-Posten zverejnili 12 karikatúr proroka Mohameda. Kurtove Westengaardove kresby proroka Mohameda v dánskych novinách Jyllands-Posten vyvolali pred deviatimi rokmi v moslimskom svete vlnu protestov a takmer ho stáli život, keď sa ho v roku 2010 pokúsil zavraždiť sekerou moslimský fanatik.

Lars Vilks sa stal terčom vyhrážok smrťou za svoju kresbu proroka Mohameda z roku 2007, kde Mohameda zverejnil ako psa.

30. septembra 2010 - Kniha s kontroverznými karikatúrami proroka Mohameda sa dostala na pulty dánskych kníhkupectiev. Stalo sa tak v čase piateho výročia pôvodného zverejnenia kresieb v dánskej tlači.
Dvanásť karikatúr sa objavilo na stránkach novín Jyllands-Posten v septembri 2005. O niekoľko mesiacov neskôr došlo v reakcii na to k rozsiahlym násilným protestom v niektorých moslimských krajinách.



Po zverejnení karikatúr sa Roseovi opakovane vyhrážali - tento osud zdieľa s Kurtom Westergaardom, bývalým karikaturistom Jyllands-Posten, ktorý nakreslil karikatúru proroka Mohameda s bombou v turbane.



Protiislamské video vyrobené v USA vyvolalo v septembri 2005 na Blízkom východe nepokoje, v ktorých prišlo o život niekoľko ľudí. Životy si vyžiadali aj demonštrácie v líbyjskom meste Benghází, kde pri útoku davu na americký konzulát zahynuli americký veľvyslanec a štyria ďalší Američania. V roku 2006 prišlo v protestoch proti zverejneniu karikatúr proroka Mohameda o život vyše 150 ľudí.

27. septembra 2012 - Španielsky satirický týždenník El Jueves (Štvrtok) sa koncom septembra 2012 objavil na trhu s karikatúrou proroka Mohameda na titulnej strane a s textom-otázkou pod ňou: Vie ktosi, ako vyzerá Mohamed? Práve na fakt, že islam vníma akékoľvek znázornenie proroka Mohameda ako ťažký hriech, založila redakcia periodika svoj prístup k tematike. V texte sa redakcia stavia za slobodu prejavu a proti cenzúre. Španielske ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti rozhodlo o sprísnení bezpečnostných opatrení na všetkých zastupiteľských úradoch krajiny v moslimskom svete. Súčasne varovalo všetkých krajanov v oblasti a vyzvalo ich, aby boli mimoriadne opatrní.

20. mája 2012 - Pakistan zablokoval na neurčito internetovú sociálnu sieť Twitter kvôli uverejňovaniu "rúhačských" materiálov. Opatrenie súvisí so súťažou karikatúr islamského proroka Mohameda. Pakistanské ministerstvo pre informačné technológie pristúpilo k zablokovaniu po rozsiahlych diskusiách s predstaviteľmi Twitteru. Žiadalo pritom, aby spoločnosť sama scenzurovala obsahy, týkajúce sa pokračujúcej súťaže na sociálnej sieti Facebook, v rámci ktorej majú užívatelia zverejňovať karikatúry proroka Mohameda.


6. apríla 2012 - Dvoch mladých Tunisanov odsúdili na sedem rokov väzenia za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda na sociálnej sieti Facebook. Dvaja Tunisania zverejnili zobrazenia nahého proroka na stránke sociálnej siete. Vyvolali tak sporné reakcie v krajine, kde moslimské hodnoty od minuloročnej revolúcie nadobudli významnejšiu rolu. "Boli odsúdení... na sedem rokov väzenia za porušenie morálky a rušenie verejného poriadku," uviedol tuniský rezort spravodlivosti prostredníctvom svojho hovorcu.

7. januára 2011 - Dánska futbalová únia informovala o tom, že Egypt zrušil pozvanie do tréningového kempu v Káhire pre dánsku dvadsaťjednotku z bezpečnostných dôvodov. Hovorca dánskej únie Lars Behrendt uviedol, že egyptská federácia "nemôže garantovať" bezpečnosť Dánov vzhľadom na karikatúry islamského proroka Mohameda, ktoré ešte v roku 2006 uverejnili dánske média.

30. mája 2010 - Bangladéš zablokoval prístup na internetovú sociálnu sieť Facebook kvôli stránke, uverejňujúcej karikatúry proroka Mohameda. Podľa miestneho telekomunikačného úradu išlo o dočasné opatrenie, ktoré malo byť zrušené po odstránení nevhodného obsahu. K podobnému kroku pristúpil aj Pakistan. Facebooková stránka s názvom "Everybody Draw Mohammed Day!" v mene slobody prejavu vyzýva užívateľov na uverejňovanie ilustrácií proroka Mohameda.

21. mája 2010 - Denník Juhoafrickej republiky (JAR) zverejnil karikatúru proroka Mohameda sťažujúceho sa na to, že jeho prívržencom chýba zmysel pre humor. To rozhnevalo moslimov a vyvolalo strach z odvetných útokov počas Majstrovstiev sveta vo futbale (jún 2010).

Denník Mail & Guardian zverejnil kresbu od popredného juhoafrického karikaturistu Zapira po tom, čo súd v noci nadnes zamietol pokus organizácií na ochranu práv moslimov zabrániť denníku vo zverejnení karikatúry. Karikatúra znázorňuje proroka na gauči u psychológa, ako mu hovorí, že jeho prívrženci nemajú zmysel pre humor.

Na snímke ľudia stoja pred vstupom do redakcie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo 7. januára 2015 v Paríži. Najmenej jedenásť obetí si dnes vyžiadal útok dvoch ozbrojencov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ďalších desať ľudí utrpelo zaranenia a stav piatich z nich je vážny.
Foto: TASR/AP


22. apríla 2010 - Komediálny animovaný seriál Mestečko South Park nazlostil v USA islamistov. Skupina Revolution Muslim varovala tvorcov seriálu, že môžu skončiť ako Theo van Gogh. Holandského režiséra v novembri v roku 2004 po nakrútení filmu kritického voči islamu zavraždil radikálny moslim. Organizácia uviedla, že nejde o vyhrážanie sa, ale o varovanie.

V Mestečku South Park, ktorý si robí posmech z rôznych vecí, vystupovali zakladatelia svetových náboženstiev. Chýba v ňom však iba Mohamed, ktorého karikatúra v dánskych novinách pred štyrmi rokmi viedla ku krvavým nepokojom. Namiesto toho všetci aktéri diskutujú o tom, ako by mohol byť zobrazený. Na záver stoja spolu zakladatelia náboženstiev a namiesto Mohameda je veľký plyšový medvedík uprostred.