Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Chášukdžího snúbenica označila verdikt rijádskeho súdu za frašku

Na archívnej snímke z 2. novembra 2018 na videosnímke Hatice Cengizová, snúbenica zabitého saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého uniesli a zavraždili počas návštevy saudskoarabského konzulátu v októbri 2018 v Istanbule, počas spomienkového podujatia vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Súd zrušil päť rozsudkov smrti osobám podozrivým zo zapojenia do vraždy Chášukdžího.

Rijád 7. septembra (TASR) - Snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího označila pondelkový konečný verdikt súdu v procese s ôsmimi osobami podozrivými zo zapojenia do tohto trestného činu za "frašku". Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

"Rozsudok vynesený dnes v Saudskej Arábii je opäť úplným výsmechom spravodlivosti," uviedla Hatice Cengizová vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri a dodala, že "medzinárodné spoločenstvo túto frašku neprijme".

Saudskoarabský súd v pondelok zrušil päť rozsudkov smrti nad osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího a vyniesol konečný verdikt, na základe ktorého päť osôb dostalo 20-ročný trest väzenia, jedna osoba dostala desaťročný trest väzenia a dve sedemročný trest.

Verdikt rijádskeho súdu je konečný, uviedla miestna prokuratúra. V znení rozsudku nebola uvedená totožnosť žiadneho z odsúdených.
Džamál Chášukdží, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

V rámci neverejného súdneho procesu vyniesli pôvodne vlani v decembri v prípade piatich obžalovaných rozsudky smrti, ktoré však v konečnom verdikte zrušené a nahradené väzenskými trestami. Stalo sa tak na základe oficiálneho odpustenia zo strany rodiny zavraždeného novinára.

Súdny proces výrazne kritizovali ľudskoprávne organizácie a nezávislý vyšetrovateľ z OSN, ktorý uviedol, že za vinných neboli uznaní nijakí vysokí predstavitelia Rijádu, ako ani objednávatelia vraždy. Pochybnosti o nezávislosti boli vyslovené i na adresu tamojšieho súdu.

Chášukdžího brutálna vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Práve jemu totiž mnohí pripisujú zodpovednosť za Chášukdžího vraždu, čo však princ rázne popiera.