Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Chávez komunikuje s občanmi cez Twitter, má na to 200 asistentov

Stúpenci venezuelského prezidenta Huga Cháveza oslavujú jeho príchod z Kuby domov 18. februára 2013 v Caracase. Foto: TASR

Prezidentova štedrosť s každým ďalším miliónom sympatizantov rastie: dvojmilióntemu návštevníkovi osobne zatelefonoval a daroval počítač, trojmilióntej návštevníčke daroval rovno dom.

Caracas 19. februára (TASR) - Počet ľudí, ktorí na sociálnej sieti Twitter sledujú mikroblogy venezuelského prezidenta Huga Cháveza, v pondelok - v deň jeho návratu do vlasti po dvoch mesiacoch liečenia na Kube - stúpol na štyri milióny.

Ich počet pritom stále stúpa, čo možno vysvetliť tým, že Chávez do svojho mikroblogu od novembra neprispieval, keďže na Kube podstupoval onkologickú liečbu.

Po prevoze do vlasti je Chávez hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici. Správy o jeho zdravotnom stave alebo zábery na jeho návrat vláda nezverejnila. Úrady sa obmedzili na konštatovanie, že Chávezov stav je stále "krehký", približuje agentúra Reuters.

Veľmi výrečný Chávez, povestný aj niekoľkohodinovými prejavmi, prepadol Twitteru v apríli 2010 a odvtedy nabáda aj ostatných latinskoamerických lídrov jeho razenia, aby nasledovali jeho príklad a cez internet šírili revolučné idey.



Jeho konto @chavezcandanga rýchlo pritiahlo pozornosť sympatizantov, ale aj kritikov a bolo terčom posmeškov, či sa radorečný Chávez bude schopný vtesnať do 140-znakového limitu mikroblogov.

Ako v noci nadnes uviedol viceprezident Nicolas Maduro, vyťukanie troch či štyroch tweetov bolo jednou z prvých vecí, ktoré Chávez spravil po prevoze do svojej nemocničnej izby. "A v tom okamihu sa začal ohňostroj naprieč celou krajinou," uviedol Maduro na zasadnutí vlády, ktoré odvysielala venezuelská televízia.

Maduro dodal, že počas dňa počet ľudí, ktorí sledujú Chávezove mikroblogy, prekročil hranicu štyroch miliónov. "Je to neuveriteľné, len za pár hodín... je (Chávez) druhým najviac nasledovaným prezidentom na svete (po Barackovi Obamovi)," vyhlásil.

Štvormilióntym Chávezovým priaznivcom je 20-ročná študentka Alemar Jiménezová z mestečka San Juan neďaleko Caracasu. Doposiaľ nie je známe, aký dar pre ňu Chávez vymyslí - zatiaľ ju potešila kytica kvetov od viceprezidenta Madura. Prezidentova štedrosť s každým ďalším miliónom sympatizantov rastie: kým dvojmilóntemu návštevníkovi - mladému mužovi - osobne zatelefonoval a daroval počítač, návštevníčka, vďaka ktorej prekonal hranicu troch miliónov followerov, dostala od neho rovno dom.

Ako rástol počet jeho stúpencov na Twitteri, stúpol na asi 200 počet asistentov, ktorých Chávez najal, aby mu pomáhali reagovať na prijaté správy. Tvrdieva totiž, že tweety sú skvelý spôsob, ako získať z prvej ruky žiadosti, požiadavky, sťažnosti a komentáre tisícov občanov.